Military

VIDEO / Aviatorul de origine romana erou in al Doilea Razboi Mondial

By 09-02-2015 2 Comments

Supranumit “Indestructibilul”, Alex Vraciu – aviator de origine romana, erou in al Doilea Razboi Mondial alaturi de US Navy – a decolat la ceruri pe 29 ianuarie 2015 (96 de ani).

Avea doar 25 de ani cand a devenit cel mai bun pilot de vanatoare al Marinei Americane in al Doilea Razboi Mondial. In 1944, in doar 8 luni, Alex Vraciu a doborat 19 avioane japoneze in zbor si a distrus inca 21 la sol. Vraciu a intrat in lupta in anul 1943 ca membru al Escadrilei de Lupta 6, rolul sau fiind de a-l sprijini pe Lt. Cmdr. Butch O’Hare, primul as al aviatiei americane din WW2 si primul aviator decorat cu Medalia de Onoare in al Doilea Razboi Mondial.

Pe 19 iunie 1944, in batalia din Marea Filipinelor, Alex Vraciu a doborat 6 avioane japoneze in 8 minute in conditii greu de imaginat. Confruntarea din ziua respectiva a inceput cand japonezii au atacat navele de razboi si portavioanele americane. Desi aripile avionului sau au fost pliate din greseala si o defectiune la motor il impedica sa urce mai sus de 6 km, aruncand constant ulei pe parbriz, Vraciu a doborat avioanele de vanatoare japoneze folosind doar 360 din cele 2400 de gloante de care dispunea! A reusit sa revina cu bine pe portavionul “USS Lexington”, unde a fost primit ca un erou. In momentul in care a deschis carlinga, Vraciu a fost fotografiat aratand cu degetele numarul avioanelor japoneze doborate.

Totodata, i s-a spus “Indestructibilul” si pentru ca a scapat cu viata din cateva situatii periculoase: doua dintre portavioanele de pe care a zburat au fost distruse cu torpile, de doua ori a sarit cu parasuta ajungand la sol in siguranta si de de doua ori a trebuit sa aterizeze de urgenta cu avionul sau Grumman F6F Hellcat. Desi a fost nominalizat pentru Medalia de Onoare, Alex Vraciu a fost decorat cu Navy Cross – a doua medalie, ca importanta. Cu toate ca a fost asul Marinei americane timp de 4 luni, Vraciu a terminat al Doilea Razboi Mondial pe locul 4 in topul celor mai buni piloti de vanatoare.

Dupa razboi, Vraciu a lucrat pentru US Navy ca pilot de teste si comandant al unei escadrile de avioane de vanatoare. S-a retras in 1964 cu gradul de comandor si a intrat in domeniul bancar alaturi de Wells Fargo Bank. A fost subiectul principal al biografiei “Fighter Pilot” si a aparut in documentarul History Channel “The Zero Killer”.

http://youtu.be/vavPDHyvShw

08vraciu-obit-superJumbo Screen Shot 2015-02-09 at 11.18.32 PM

Leave a Reply