Plecand de la fotografiile publicate pe pagina noastra de Facebook, ne-am gandit sa va spunem cateva cuvinte despre Antonov An-74 “Coaler”. Avion care vine, in mod regulat, si pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti.
O varianta a modelului An-72, Antonov An-74 are nickname-ul “Cheburashka”, adica omologul din Rusia al lui Mickey Mouse. Initial, An-74 a fost proiectat ca un upgrade al avionului de test An-72 si urma sa fie utilizat in Antarctica, de unde si denumirea An-72A “Arctic”. Misiunea acestui model cu infatisare ciudata: sa transporte pasageri si cargo pe distante scurte si medii la temperaturi extreme, cuprinse intre -60 de grade Celsius si 45 de grade Celsius. Poate opera si de pe piste neasfaltate (pietris sau pamant), respectiv pe aerodromuri acoperite de gheata sau zapada.
Un detaliu interesant este legat de pozitionarea motoarelor Lotarev D-36, de unde si infatisarea ciudata: An-74 (ca si An-72) directioneaza jet-ul motoarelor peste suprafata aripilor pentru a mari portanta. Astfel, avionul profita de efectul Coanda pentru a imbunatati performantele STOL (Short TakeOff and Landing). Din acest punct de vedere (pozitionarea motoarelor), An-74 seamana cu Boeing YC-14, un prototip de la inceputul anilor ’70 cu aceeasi amplasare a propulsoarelor.
Partea din spate a fuzelajului include o rampa de incarcare. Antonov An-74 poate transporta pana la 7,5 tone si 10 pasageri (varianta cargo), respectiv pana la 52 de persoane in varianta de pasageri. Plafonul maxim este 10.100 metri, in timp ce viteza de croaziera se situeaza intre 550-600 km/h (viteza maxima: 700 km/h). Echipajul este format din 5 persoane – comandant, copilot, navigator, inginer de zbor si persoana responsabila cu incarcarea – si autonomia ajunge la 4325 km. Singurii operatori civili sunt Aeroflot (Rusia) si Cavok Air (Moldova). Inmatriculata UR-CKC, aeronava din fotografiile facute pe OTP apartine Cavok Air. Foto: Tu Di Airport, Wikipedia.
http://youtu.be/0uwDtN5o6PQ