Industry

UPDATE: Alitalia, salvata in ultimul moment

alt

Alitalia si-ar fi putut sista zborurile în această sâmbătă dacă ENI ar fi oprit furnizarea de carburant în contul celor 30 de milioane de euro pe care Alitalia i le datorează. Acest lucru nu s-a intamplat.

UPDATE vineri, 22:30 – Alitalia va continua sa zboare si nu isi va sista operatiunile in acest weekend, urmand sa primeasca o infuzie de capital de 500 de milioane de euro. 75 de milioane de euro vor veni din partea Postei italiene, alte 75 de milioane urmand sa vina de la Air France-KLM. Restul de 150 milioane de dolari vor veni de la restul actionarilor si va fi garantat de bancile UniCredit si Intesa Sanpaolo. Alte 200 milioane de euro vor fi oferite Alitalia sub forma unor imprumuturi reesalonate.

Lucrurile nu sunt roz pentru Alitalia, compania – neprofitabilă în ultimii 10 ani – având nevoie de aproape 500 de milioane de euro pentru a continua să opereze. Potrivit unor surse, Poșta italiană (deținută de Stat) va ajuta Alitalia cu 75 de milioane de euro, întrebarea aflată pe buzele tuturor fiind de unde se va obține restul sumei. La începutul lunii august Alitalia a aplicat pentru a intra sub protecția legii falimentului, costurile ridicate cu carburanții, cele pentru personal și lipsa profitului fiind principalele cauze.

Numeroși analiști susțin că o soluție sigură pentru evitarea falimentului ar fi fuziunea cu Grupul Air France-KLM, care deține 25% din Alitalia. Compania aeriană națională a Italiei a mai fost salvată de la faliment în 2008 de către un grup de investitori italieni (AF-KLM nu au fost lasate atunci sa intervina), după care s-a relansat în 2009. O reuniune a board-ului de conducere Alitalia, decisivă pentru viitorul companiei, are loc astăzi (11 octombrie), acționarii urmând să se reunească luni, 14 octombrie. 

Leave a Reply