Uncategorized

Multe intrebari, zero raspunsuri. Pana acum.

By 09-03-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

Numeroase voci se intreaba cum se poate ca la aproape doua zile de la disparitia Boeing-ului 777-200ER Malaysia Airlines sa nu fie gasit nici un semnal care sa conduca la gasirea avionului.

Pentru update-uri legate de disparitia zborului MH370 vizitati pagina Aeronews de Facebook.

In materie de siguranta, Boeing 777 are un dosar aproape perfect, doar 3 exemplare fiind distruse de la introducerea sa in serviciul comercial – iunie 1995 – si pana acum in urma unor accidente. “Triple seven” este cel mai de succes widebody bimotor din istoria aviatiei, “coloana vertebrala” pentru numeroase companii aeriene de calibru. Arata bine, zboara frumos, este eficient si dispune de tehnologii moderne. Si totusi… la peste 36 de ore de la disparitia zborului MH370, aeronava nu a fost reperata.

Sistemele de mai jos ar fi trebuit sa ajute la gasirea avionului daca nu ar fi fost oprite intentionat din meniul de la bord sau daca avionul nu a explodat in aer. Sa detaliem.

ADS / Area Dependent Surveillance. In mod normal, cand avionul este alimentat cu energie si sistemul armat, la cererea companiei sau a turnului de control, ADS-ul, un sistem de supraveghere prin satelit, transmite pozitia aeronavei. Daca se apasa butonul Emergency, pozitia este transmisa la intervale mai mici de timp, iar cei de la sol au posibilitatea sa vada pozitia avionului si faptul ca se afla intr-o situatie de urgenta. Un sistem care poate fi insa inhibat prin accesarea meniului dedicat.

ACARS / Aircraft Communications Addressing and Reporting System. Este un sistem de transmitere a datelor, mesaje scurte si simple intre avion si statiile de la sol via satelit sau radio. ACARS transmite automat parametrii de zbor si ai motoarelor si doar decuplarea manuala de la bord poate intrerupe procesul.

CPDLC / Controller–pilot data link communications. Boeing-ul 777 Malaysia Airlines ar fi avut posibilitatea sa se logheze si sa fie in contact cu Kuala Lumpur prin CPDLC, o conexiune posibila prin satelit. CPDLC este un sistem ce permite comunicatiile intre piloti si controlorii de trafic aerian. Acestia pot trimite pilotilor nivelurile de zbor, deviatiile laterale, schimbarile de ruta, valorile de viteza, frecventele radio, permisiuni si alte date. Folosind CPDLC, pilotii pot raspunde la mesajele primite, pot cere permisiuni si informatii, pot oferi diferite date si pot declara o urgenta.

Pana acum, nici unul dintre aceste 3 sisteme nu a oferit informatii capabile sa duca la identificarea aeronavei. De ce? O intrebare la care vrem, ca multi altii, sa aflam raspunsul. Cat mai curand! Click aici pentru ultimele noutati legate de zborul 370 Malaysia Airlines.

http://www.youtube.com/watch?v=T8dSzVhu5Ko

Leave a Reply