Features

Kepler-186f. A fost gasita Terra 2.0?

alt

Utilizand telescopul Kepler Space al NASA, astronomii au descoperit prima planeta de dimensiuni apropiate Pamantului. Denumita Kepler-186f, aceasta se afla insa la 500 de ani lumina fata de noi.

Vestea buna: Kepler-186f se afla in “zona locuibila”, adica la distanta fata de steaua planetei ce ar permite existenta apei si, implicit, viata. Desi au mai fost descoperite pana acum planete in aceasta zona locuibila, toate au fost cu cel putin 40% mai mari decat Terra. Desi se cunoaste marimea noii planete, cu 10% mai mare decat Pamantul, masa si compozitia Kepler-186f raman inca necunoscute. Chiar si asa, cercetarile anterioare indica faptul ca o planeta de dimensiunile Kepler-186f ar fi stancoasa. Vestea proasta: “Terra 2.0” se afla la 500 de ani lumina fata de “planeta albastra”.

Kepler-186f orbiteaza in jurul propriei stele o data la 130 de zile si receptioneaza de la aceasta 1/3 din energia primita de Pamant de la Soare. Totodata, pe suprafata noii planete luminozitatea stelei sale la pranz este comparabila cu stralucirea soarelui pe Terra cu o ora inainte de apus. “Faptul ca planeta se afla in zona locuibila nu inseamna ca este si locuibila”, a declarat un astronaut. “Temperatura pe noua planeta depinde foarte mult de atmosfera acesteia. Kepler-186f are numeroase trasaturi similare cu ale Pamantului si poate fi privita mai degraba ca varul acestuia decat ca fratele-geaman.”

alt

Leave a Reply