Cei de la Gadling, un blog deținut de AOL, au urcat la bordul unui avion MD-80 pentru a vedea schimbarea majoră și ușurința în utilizare pe care iPad-urile EFB (Electronic Flight Bag) o aduc. American Airlines (AA) a primit în 2011 permisiunea FAA pentru ca piloții săi să utilizeze iPad-urile EFB în toate fazele zborului (decolare, croazieră, aterizare). Pentru a primi însă aprobarea FAA linia aeriană a trebuit să încerce gadget-urile Apple într-o cameră hipobarică unde testele au simulat cum se comportă tabletele în cazul unei depresurizări rapide. În plus, și dispozitivul de fixare a iPad-urilor în cockpit a trebuit autorizat de FAA, Administrația Federală de Aviație din SUA.
Iată ce spune un căpitan American Airlines în clipul YouTube de mai jos: “iPad EFB ne scutește de 18 kg de documentație tipărită – manuale, hărți și alte documente. Iar cele 18 kg se referă doar la un pilot. Spre deosebire de iPad-urile normale, cele din cockpit-ul aeronavelor American Airlines – unul pentru căpitan și altul pentru copilot – dispun de o baterie de rezervă Hypermac ce extinde autonomia tabletei cu încă 24 de ore. Cum atât pilotul cât și copilotul au câte un iPad de acest fel FAA a considerat că situația este la fel de sigură precum în cazul manualelor tipărite.”
Același căpitan continuă: “Până acum American Airlines a primit aprobarea utilizării iPad-urilor EFB în cockpit-ul aeronavelor 777, 737 și MD-80. Așteptăm aprobarea și pentru flota de Boeing-uri 757 și 767. Sper ca acest lucru să se întâmple până revin să pilotez acele avioane pentru că o dată ce utilizezi un iPad EFB nu vei mai dori să te întorci la documentația tipărită!”
Pentru o mai buna comparatie iata cum arata situatia in care cei din cockpit se bazeaza pe documentatie tiparita: