Industry

ATM 2013: Noutati Emirates, Qantas (1)

alt

Prima zi a manifestării Arabian Travel Market 2013 a oferit celor prezenți noutăți legate de Emirates și Qantas. Informațiile au venit chiar de la cei doi președinți, Tim Clark și Alan Joyce.

“The Big Conversation” a fost conferința așteptată cu mult interes de pasionații de aviație și de jurnaliștii prezenți la ATM 2013. Desfășurată în Seminar Theatre – o încăpere mult prea mică pentru audiența numeroasă – conferința a fost moderată de britanicul John Strickland, directorul firmei JLS Consulting, un fin cunoscător al industriei aviatice. Invitați de marcă au fost două figuri celebre în domeniu: Tim Clark, președintele Emirates, și Alan Joyce, CEO-ul Qantas. Aeronews a participat la discuție și vă prezintă, intr-o prima parte, punctele-cheie ale acesteia:

alt

“Această conferință are loc fix la un an de la prima întâlnire pe care am avut-o cu Tim, întâlnire de jumătate de oră ce a fost punctul de plecare al discuțiilor pentru realizarea alianței” a declarat Alan Joyce, CEO-ul Qantas. “I-am spus lui Alan că alianța dintre Emirates și Qantas va funcționa doar dacă “atracția fizică” dintre cele două companii va fi solidă. Este o alianță win-win pentru ambii parteneri, o entitate care va continua să crească”, a completat președintele Emirates. “A trebuit să demonstrăm autorităților care ne-au dat aprobările de rigoare că viitoarea alianță va fi în interesul consumatorilor. În acest sens reiterez că prețurile biletelor nu vor crește nici la Qantas și nici la Emirates în urma alianței și nici nu vom reduce capacitatea pe rutele pe care operăm. Din contră, vom veni cu mai multe oferte pentru pasagerii noștri”, a mai afirmat Tim Clark.

alt

Pregătirile dinaintea primului zbor efectuat sub semnul noii alianțe, care a avut loc pe 31 martie, au început cu 9 luni înainte. “Am testat numeroase aspecte, ne-am gândit la ce probleme pot apărea și am găsit soluțiile potrivite pentru ca totul să decurgă lin în momentul intrării în vigoare a parteneriatului”, a declarat Alan Joyce. Cei doi oficiali au mai precizat că este prea devreme – puțin peste o lună de la “decolarea” alianței Emirates-Qantas – pentru a vorbi despre cifre exacte, dar interesul arătat de pasageri și reacțiile din partea acestora le demonstrează că sunt pe drumul cel bun.     

Întrebat de John Strickland dacă are vreo problemă cu faptul că partenerul Qantas se află în alianța globală oneworld, Tim Clark a răspuns: “Nu, nu am nici o problemă legată de acest aspect. Fiecare companie aeriană trebuie să-și vadă, înainte de toate, interesele personale și să acționeze ca atare. Dacă faci parte dintr-o alianță și vrei să te miști într-un ritm mai rapid decât ea sau decât ceilalți membri pentru a fi profitabil, atunci fă-o!” a adăugat președintele Emirates. Aversiunea lui Tim Clark față de alianțele aeriene globale – despre care spune că sunt depășite ca structură și model de funcționare într-o industrie de profil în continuă schimbare – este binecunoscută. Alan Joyce a completat: “Avem parteneriate importante în cadrul oneworld – vezi American Airlines, LAN – pe care le respectăm chiar dacă alianța cu Emirates este vitală pentru noi.”

alt

Tim Clark a respins ideea unui potențial parteneriat cu Qatar Airways, infirmând astfel zvonurile care arătau compania din Doha interesată de acest lucru. “Pentru moment ne ajunge alianța cu Qantas, pe care vrem să o dezvoltăm cât mai bine, astfel că nu vom mai încheia alte parteneriate de asemenea anvergură prea curând”. Președintele Emirates a subliniat, încă o dată, că numeroase autorități – mai ales din Europa – pun piedici liniilor aeriene arabe pentru ca acestea să nu se dezvolte în detrimentul operatorilor naționali. De asemenea, Clark a mai spus că Emirates este interesat să aibă o acoperire mai mare în India – vezi Etihad și Jet Airways – și că speră convină autoritățile indiene “în curând” de beneficiile pe care mai multe zboruri Emirates le-ar aduce acelei regiuni și pasagerilor.

alt

Și Tim Clark și Alan Joyce s-au arătat extrem de interesați de viitorul Boeing 777X. Nu mai este un secret pentru nimeni că Emirates i-a urgentat pe oficialii gigantului american să prezinte 777X cât mai curând, compania din Dubai urmând să fie, cel mai probabil, clientul de lansare. “Clar suntem interesați de viitoarele 777-8X și 777-9X având în vedere că în 2017 vom începe să retragem din serviciul comercial primele versiuni 777-300ER, care sunt calul de bătaie ale flotei noastre lung-curier în momentul de față. Le-am spus celor de la Boeing că nu ne vom mulțumi doar cu un update al actualului 777-300ER și că vrem ceva revoluționar. Un avion care să ridice standardele în ceea ce privește autonomia, numărul de pasageri și eficiența în exploatare. Un game-changer ca 787 Dreamliner care este, în opinia mea, avionul viitorului.” Fără a oferi cifre exacte, Clark a lăsat să se înțeleagă că Emirates va plasa o comandă substanțială pentru 777X.

Revenim pe Aeronews.ro cu celelalte teme de discuție aduse în prim-plan de Tim Clark și Alan Joyce in partea a doua a acestui interviu.

Leave a Reply