Uncategorized

UPDATE 24 martie / Zborul 370: discutiile piloti-ATC, baterii Li-Ion

By 21-03-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

The Telegraph a obținut transcrierea convorbirilor între piloți și turnul de control, 54 de minute de la rularea avionului spre pista de decolare și până la mesajul final. Totodată, s-a aflat că Boeing-ul 777 transporta, pe lângă 4 tone de fructe, și baterii Li-Ion.

24 MARTIE, 11:00 O noua conferinta de presa s-a terminat in urma cu cateva minute. CEO-ul companiei a confirmat ca Boeing-ul 777-200ER disparut pe 8 martie transporta, pe langa 4 tone de fructe, si 200 kg de baterii Li-Ion, respectiv electronice precum radio-uri fabricate in China. CEO-ul Malaysia Airlines a mai afirmat ca Hamid, copilotul in varsta de 27 de ani, era la al 6-lea zbor pe 777.

In paralel, AMSA (Australian Maritime Safety Authority) a precizat ca noi obiecte plutitoare au fost descoperite la 2500 km sud-vest de Perth. Este vorba despre un obiect circular gri sau verde, respectiv un obiect rectangular portocaliu. In acesta dimineata, echipajul unui Ilyushin IL- 76 din China a raportat identificarea altor obiecte. In zona respectiva se afla un P8 Poseidon US Navy, care incearca sa analizeze obiectele respective, un al doilea P-3 Orion si un P-3 japonez urmand sa i se alature in curand.

21 MARTIE: Căutările celor două obiecte observate din satelit în urmă cu câteva zile la 2500 km sud-vest de Perth, în Oceanul Indian, nu au dat nici un rezultat. Oficialii australieni implicați în căutări declară că acestea s-ar fi putut scufunda din momentul în care au fost fotografiate și până la sosirea avioanelor în zonă.

Convorbirile între piloți – turnul de control (click aici pentru fisierul complet)

Începând cu ora locală 12:36, 8 martie – când Boeing-ul 777-200ER se afla încă la sol – și până la ultimul mesaj de la 01:19 “OK, noapte bună!” – copilotul Hamid (27 de ani) a transmis controlorilor de trafic informații standard despre poziția aeronavei, rata de urcare și altitudine. Deși unele exprimări au fost mai puțin formale și nu chiar “ca la manual”, nimic din mesajele trimise de copilot – singurul, se pare, care a ținut legătura cu turnul de control – nu a lăsat să se înțeleagă că avionul ar fi avut o problemă sau urma să devieze de la rută. Doar două aspecte pot părea ciudate:

1. Mesajul trimis de piloții zborului MH370 la 1:07 AM, mesaj prin care controlorii de trafic aerian erau informați că avionul zbura la 35.000 feet (10,7 km). Acest mesaj nu mai era necesar pentru că repeta aceeași informație transmisă cu 6 minute mai târziu. Steve Landells, un fost pilot pe 777 British Airways, a spus că nu a văzut nimic ciudat în acest mesaj: “Se poate ca Hamid (copilotul) să fi uitat că i-a informat pe controlori, mai devreme, că a atins această altitudine. Sau poate reconfirma că se află acolo. Nu este nimic neobinșuit și nu mi se pare ciudat.”

2. Al doilea detaliu, care i-a dus pe mulți să creadă că avionul a fost deturnat, a fost că virajul brusc la stânga a avut loc în zona în care controlorii de trafic aerian din Kuala Lumpur urmau să predea avionul colegilor din Ho Chi Minh City. Dacă ai fi vrut să furi avionul, atunci era cel mai bun moment să o faci!, le-a spus celor de la The Telegraph Stephen Buzdygan, un fost pilot British Airways pe Boeing 777. Se poate ca în zona respectivă să fi fost un spațiu blank între controlorii de trafic aerian. Era, poate, singurul moment în care avionul nu putea fi văzut de la sol.

The Telegraph i-a rugat, în repetate rânduri, pe oficialii Malaysia Airlines, Autoritatea Aviației Civile malaeziene și biroul Primului-Ministru Najib Razak să confirme transcrierea convorbirilor din cockpit, cele 54 de minute. Doar cabinetul PM a răspuns, afirmând că nu va face publice aceste conversații.

alt

Avionul transporta baterii Li-Ion, o cantitate neprecizată încă

Informația a fost oferită în această dimineață, 21 martie, de oficialii Malaysia Airlines. Ea apare la două săptămâni după dispariția avionului, pe 8 martie, și ridică un nou val de întrebări. Unii cred că bateriile ar fi putut provoca sau amplifica un incendiu apărut la bord, incendiu care a dus la incapacitarea piloților din cauza fumului. Billie Vincent, ex-Civil Aviation Security Chief în cadrul FAA (SUA), crede că piloții zborului 370 ar trebui considerați eroi și nu sabotori. Vincent exlude ipoteza unei bombe care a explodat la bord, afirmând că dacă așa au stat lucrurile, Boeing-ul 777 s-ar fi făcut bucăți și nu ar mai fi transmis ping-uri încă 7 ore de la pierderea contactului radar. De asemenea, el este de părere că dacă avionul a ajuns până la 2500 km sud-vest de Perth, a ajuns acolo pe pilot automat, fără ca piloții să fie conștienți, a rămas fără carburant și s-a prăbușit.

Noua informație (cu bateriile Li-Ion) duce, cel mai probabil, către o problemă ivită din cauza încărcăturii. Scenariul posibil: fie bateriile erau transportate ilegal, fie au fost ambalate prost (sau amândouă), au condus la un incendiu ori au contribuit la propagarea unuia, fapt care a rezultat în incapacitarea piloților și a pasagerilor din cauza fumului. Oficialii Malaysia Airlines au spus că știau de bateriile Li-Ion, dar nu le-au considerat periculoase, acestea fiind ambalate și transportate în conformitate cu recomandările ICAO (International Civil Aviation Organisation).

Chiar și așa, Vincent crede că zborul 370 a fost “paralizat” de un incendiu care a izbucnit în zona cargo, s-a extins progresiv și a distrus sistemele de comunicații, după care i-a afectat pe piloți și pasageri. Fostul oficial FAA crede că cel puțin unul dintre piloți și-a pus o mască de oxigen și a reușit, totuși, să întoarcă avionul spre Kuala Lumpur sau Pulau Langkawi înainte de a-și pierde cunoștința. Vincent crede că ascensiunea Boeing-ului 777 până la 45.000 feet (13,7 km) s-a datorat faptului că piloții nu au putut vedea bine în cockpit din cauza fumului când încercau să seteze comenzile pentru întoarcere.

Cât despre coborârea la 23.000 feet (7 km) – altitudine stabilită de producătorii de avioane pentru a preveni extinderea unui incendiu și a ventila mai bine zona avionicii (crucială în pilotarea avionului) – Vincent crede că piloții au reușit să facă acest lucru și să seteze un nou curs de zbor înainte de a-și pierde cunoștința. “Ulterior, Boeing-ul 777 a zburat pe pilot automat până a rămas fără carburant și s-a prăbușit. În ocean, cel mai probabil, pentru că nu a fost detectat până acum nici un semnal ELT (Emergency Locater Transmitter), semnal ce ar fi fost captat de sateliți dacă prăbușirea avea loc pe uscat.

Click aici pentru detalii despre zborul 6, când un Boeing 747-400F (Cargo) UPS s-a prăbușit în Dubai pe 3 septembrie 2010 după ce mii de baterii Li-Ion transportate au amplificat un incendiu apărut în zona cargo. Ambii piloți au murit în urma impactului.

alt

Leave a Reply