Industry

YR-OTP, primul 787 Dreamliner TAROM?

This is big! Un prieten Aeronews.ro a surprins un 787-8 Dreamliner in Statele Unite cu logo-ul TAROM pe fuzelaj si inmatricularea YR-OTP.

Judecand dupa fotografia primita ieri, exemplarul este in “storage” (motoarele si rotile sunt acoperite, respectiv geamurile) si asteapta livrarea catre client / firma de leasing. Cel mai probabil, acesta este unul dintre primele Dreamlinere, cunoscute si ca “Terrible Teens”. De unde aceasta denumire? Ea se refera la locul respectivelor exemplare pe linia de asamblare finala (intre primele 10-20 de unitati produse), la anumite probleme aparute – inevitabile in cazul unui model complet nou si revolutionar asa cum este Boeing 787, dar si la faptul ca sunt mai grele decat restul 787-urilor din cauza ranforsarilor suplimentare. Un articol din ianuarie precizeaza ca Boeing mai trebuie sa livreze 6 asemenea exemplare, in timp ce alte voci spun ca 12.

Fotografia pare sa confirme ceea fostul CEO TAROM, Christian Heinzmann, ne spunea intr-o discutie exclusiva avuta la sfarsitul lunii ianuarie: “Purtam discutii cu cateva companii de leasing (lessors) pentru inchirierea a doua Boeing-uri 787 Dreamliner timp de 12-18 luni. O perioada-test in care vom opera zboruri cu 787 pentru a vedea cu exactitate care sunt costurile operationale, performantele, etc.” Coincidenta sau nu, articolul din presa americana a fost publicat tot in ianuarie. Food for thought.

Un alt detaliu care ne-a atras atentia: inmatricularea “YR-OTP”. Incepe TAROM sa denumeasca viitoarele aeronave din flota cu nume de aeroporturi din Romania? Daca lucrurile vor sta asa, e normal ca primul Dreamliner din flota sa fie botezat dupa Aeroportul International “Henri Coanda” Bucuresti. Ii multumim prietenului care ne-a trimis fotografia (ne-a ajutat cu informatii exclusive si cu alte ocazii) si incercam sa aflam mai multe date despre acest 787 Dreamliner!

Leave a Reply