Industry

VIDEO: Qatar Airways, membru oneworld

By 29-10-2013 April 14th, 2015 No Comments
alt

Începând cu 30 octombrie, ora 12 AM, Qatar Airways a devenit membru cu drepturi depline oneworld, la puțin peste un an după ce a primit invitația de a se alătura alianței.

Aderarea QR la oneworld – sponsorizata de British Airways – se numără printre cele mai rapide din istorie, procesul durând, de obicei, între 18-24 de luni. Pe 8 octombrie 2012 Qatar Airways, una dintre singurele 7 linii aeriene din lume creditate cu 5 stele de Skytrax, primea invitația de a se alătura oneworld. Qatar Airways devine astfel a doua companie aeriană din Orientul Mijlociu care aderă la o alianță după Royal Jordanian, de asemenea membru oneworld. Primele zboruri QR operate ca membru oneworld au fost QR633 Dhaka-Doha (ora locală din Doha 00:15) și QR1166 Doha-Riyadh, care a decolat 5 minute mai târziu, la 00:20.

alt

Nici Emirates și nici Etihad Airways, ceilalți doi mari jucători din zona Golfului, nu fac parte din vreo alianța, deși au încheiate parteneriate cu membri ai acestora (vezi Emirates-Qantas, Etihad-airberlin sau Etihad-Air France KLM). Qatar Airways aduce în alianța oneworld peste 20 de destinații noi și 5 țări: Ethiopia, Iran, Rwanda, Serbia și Tanzania. După integrarea QR, la nivel mondial oneworld va deservi aproape 1000 de aeroporturi în peste 150 de țări cu 14.000 de decolări zilnice, va transporta 475 de milioane de pasageri/an cu o flotă comună de 3300 de avioane și va genera încasări anuale de 140 de miliarde de dolari.

alt

Pentru a marca aderarea la oneworld, Qatar Airways a organizat o ceremonie specială pe 29 octombrie pe noul aeroport Hamad International din Doha, care va deveni în curând hub-ul QR. În cadrul evenimentului la care au participat CEO-ul Qatar Airways, Akbar Al Baker, și oficiali ai celorlalte companii aeriene membre oneworld, QR a prezentat și primul avion în livery-ul alianței, un Boeing 777-300ER (A7-BAA). Acesta a devenit prima aeronavă care a aterizat pe Hamad International, aeroport ce are o capacitate anuală de 50 de milioane de pasageri. Alte trei avioane Qatar Airways – un Boeing 777 și două Airbus-uri A320 – vor fi vopsite în livery-ul oneworld. Potrivit CEO-ului Al Baker, care nu a oferit detalii suplimentare, Qatar Airways va plasa o comanda cu ocazia Dubai Airshow 2013, eveniment ce are loc in noiembrie.

https://youtu.be/zBtGSa_xOS8

alt

alt

alt

Leave a Reply