Industry

VIDEO / Cum putem optimiza imbarcarea in avion?

Momentul imbarcarii se numara, pentru unii, printre cele mai neplacute faze ale calatoriei cu avionul. Poate fi imbunatatit procesul? Si daca da, vor companiile aeriene acest lucru sau le convine actualul proces de imbarcare?

Despre “dopul” care se face uneori la intrarea in avion si mai apoi la bord, pe culoar, nu are rost sa vorbim prea mult. Am intalnit cu totii aceasta situatie cel putin o data de cand zburam cu avionul. Un studiu arata ca imbarcarea pasagerilor se facea mai rapid in 1968 (20 pasageri/minut) comparativ cu 1998 (9 pax/minut). Acelasi proces greoi – comparativ cu 1968 – a fost evidentiat si in cazul debarcarii pasagerilor.

Unele companii din SUA – American Airlines, Virgin America, Air Canada, jetBlue, Spirit Airlines sau Frontier – aleg “sa umple” avionul din spate in fata, solutie ce pare eficienta. Testele arata insa ca aceasta este modalitatea cea mai lenta, necesitand 24,5 minute in cazul unui avion cu 173 de pasageri.

Procesul este mai rapid atunci cand oamenii se imbarca aleatoriu. US Airways face imbarcarea pasagerilor in ordinea check-in-ului. In acest caz (tot pentru 173 pax), durata imbarcarii este de 17,3 minute – cu aproape 7 minute mai rapida. Si mai eficienta este metoda “Outside-In“, care necesita 14,9 minute (acelasi numar de pasageri, 173). Altfel spus, primii se urca in avion cei care stau la geam, apoi cei cu locuri pe mijloc si ultimii – cei care au bilet la culoar. In SUA, United este singura companie mare ce foloseste aceasta metoda. Partea neplacuta: oamenii care calatoresc impreuna (iubiti, prieteni, colegi de birou) nu se pot imbarca impreuna. United face insa exceptie pentru familii.

Pe avioanele Southwest Airlines, pasagerii se imbarca in ordinea check-in-ului si stau in avion unde vor. Aceasta este si cea mai rapida metoda de a imbarca 173 de pasageri versus cele prezentate anterior, necesitand 14,1 minute (cu 10 minute mai rapida decat prima, din spatele catre fata avionului). Oricat de apreciata ar fi de pasageri, cea mai rapida modalitate de imbarcare poate sa nu fie pe placul tuturor…

Daca imbarcarea s-ar realiza mai rapid si mai usor decat in prezent, companiile aeriene nu ar mai putea sa ofere optiuni Fast/Priority Boarding – evident, contra cost – prin care poti ajunge mai rapid la bord. Cateva exemple in SUA, asa cum sunt prezentate in clipul de mai jos: 20 de dolari la American Airlines, peste 10 dolari la US Airways (Preferred Access), 10 dolari la Delta (Priority Boarding) si peste 10 dolari la jetBlue (Even More). In concluzie, procesul anevoios de imbarcare, asa cum il stim acum, s-ar putea sa nu fie optimizat in viitorul apropiat.

Vestea buna? Calatoriile cu avionul s-au ieftinit considerabil intre 1980 si 2013. Conform NY Times si Airlines for America, pretul mediu al unui zbor dus-intors cu avionul in SUA + taxe a scazut de la 600 de dolari in 1980 la 385 dolari in 2013. Alte informatii interesante, in clipul de mai jos. Voi cum ati optimiza procesul de imbarcare? Ne puteti spune aici si pe pagina Aeronews de Facebook.

via Andrei Alb-Albastru / Foto: Los Angeles Times.

Leave a Reply