Industry

VIDEO: O nouă aterizare pe aeroportul greșit

alt

Duminică seara, un Boeing 737-700 Southwest Airlines (N272WN) care trebuia să aterizeze pe aeroportul Branson din Missouri a aterizat pe un altul, aflat la 11 km depărtare.

Avionul efectua zborul WN-4013 între Chicago Midway și Branson Missouri, având la bord 124 de pasageri și 5 membri ai echipajului. Totul a decurs normal până la aterizare, atunci când pasagerii au simțit miros de cauciuc încins după contactul cu solul, aeronava frânând mai brusc decât în mod normal. De îndată ce avionul s-a oprit, comandantul s-a adresat pasagerilor spunându-le “Doamnelor și domnilor, am aterizat, și îmi pare rău să vă spun că am ajuns pe alt aeroport!” Aterizaseră la Taney County, lungimea pistei fiind de două ori mai mică decât cea a aeroportului Branson: 1140 versus 2175 metri.

Nimeni nu a fost rănit în urma incidentului, iar pasagerii au fost duși în terminalul micului aeroport. După coborârea din avion, aceștia au remarcat că avionul s-a oprit foarte aproape de marginea pistei, la 90 de metri, dincolo de pistă aflându-se o vale și autostrada 65. Dacă nu s-ar fi oprit la timp, incidentul se putea transforma într-o tragedie. Oficialii Southwest, FAA și NTSB au deschis o anchetă pentru a stabili cauza sau cauzele acestei aterizări greșite. Până la finalizarea anchetei, comandantul și copilotul, care zburau pentru Southwest Airlines de 13 ani, au fost suspendați.

Ieri, 13 ianuarie, în jurul prânzului (ora locală), Boeing-ul 737-700 a decolat cu bine de pe pista scurtă, fără pasageri la bord, și a revenit în serviciul comercial în după-amiaza aceleiași zile. Alte incidente similare: in noeimbrie 2013, un Boeing 747 Dreamlifter care trebuia sa ajunga la Baza Aeriana McConnell a aterizat pe un aeroport mai mic, Col. James Jabara, de unde a reusit, in cele din urma, sa decoleze fara incidente. In august 2012, un Saab 340B al companiei United Express – zborul 4049 operat de Silver Airways – trebuia sa aterizeze la Clarksburg, dar a ajuns pe aeroportul Fairmont Municipal aflat la 16 km distanta.

UPDATE: Cum s-a putut intampla asa ceva? Potrivit pilotilor, ei au confundat luminile aeroportului mai mic (Clark Downtown) cu cele ale aeroportului Branson, pe care trebuiau sa aterizeze. Approach-ul a fost programat in FMS (Flight Management System), dar cand au vazut luminile puternice au facut un approach vizual. De-abia cand au ajuns la sol au realizat ca se afla pe aeroportul gresit. Comandantul lucra pentru Southwest de 15 ani si avea la activ 16.000 de ore de zbor si a spus anchetatorilor NTSB ca acela a fost primul sau zbor la Branson. Copilotul, care s-a alaturat companiei in 2001, mai zburase o data la Branson, dar in timpul zilei, nu noaptea. Cei doi au fost suspendati de Southwest pana la finalizarea anchetei.

http://www.youtube.com/watch?v=XWxF7Tp5nCM

alt

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply