Industry

VIDEO / Cele mai periculoase aeroporturi din lume: Toncontin, Honduras

Al doilea episod al seriei “Cele mai periculoase aeroporturi din lume” ne duce in Honduras, pe Aeroportul International Toncontin.

Toncontin (IATA: TGU, ICAO: MHTG) este situat la o altitudine de 1006 metri deasupra nivelului marii, intr-o zona muntoasa, la aproximativ 6 km de Tegucigalpa, capitala statului Honduras. Aeroportul dispune de o pista lunga de 2021 metri si lata de 45 de metri. Cel mai mare avion de pasageri care zboara regulat pe acest aeroport este Boeing B757. Altitudinea destul de ridicata, relieful muntos, dar si conditiile meteo nefavorabile fac din Toncontin unul dintre cele mai periculoase aeroporturi ale lumii.

Aeroportul nu a fost scutit de accidente. Pe 30 mai 2008, un TACA Airbus A320 ce efectua zborul 390 a iesit in afara pistei dupa aterizare, a rulat peste o strada din apropiere distrugand cateva masini si s-a oprit intr-un mal de pamant de pe margine. La bord se aflau 118 pasageri si 6 membri ai echipajului. Accidentul s-a soldat cu 5 morti si 65 de persoane ranite. Ulterior, pentru aproape doua luni, traficul international de pe Toncontin a fost mutat pe Baza Aeriana Soto Cane, pe Toncontin ramanand doar zborurile interne si aeronave de mici dimensiuni. In 2007, dealul dinaintea pistei 02 a fost distrus pentru a usura procedurile de aterizare.

Text: Rares Mandu. Foto: Wikipedia, flyawaysimulation.com

6058-toncontinzip-86-toncontin-airport-jalopnik

 

Leave a Reply