Industry

VIDEO / Cele mai periculoase aeroporturi din lume: Lukla, Nepal

Al 5-lea episod al seriei “Cele mai periculoase aeroporturi din lume” ne duce in Nepal, mai exact pe aeroportul Tenzing-Hillary.

Aeroportul Tenzing-Hillary (IATA: LUA, ICAO: VNLK), cunoscut si ca Lukla, este situat in estul Nepalului la o altitudine de 2800 de metri deasupra nivelului marii. Acest aeroport dispune de o pista lunga de 467 metri, cu un gradient de 12%. Singurele aeronave care pot ateriza pe Lukla sunt aeronavele de tip STOL. Cele mai intalnite aeronave pe acest aeroport sunt DHC-6 Twin Otter, Dornier 228, Pilatus P6 Turbo Porter. Aeronavele pot ateriza doar pe pista 06, aceasta terminandu-se intr-un versant. Pentru decolare, avioanele folosesc pista 24, la finalul careia se afla o prapastie adanca de aproximativ 1 km. Pe aeroportul Lukla nu se fac approach-uri IFR si nu exista proceduri go-around.

Gorkha Airlines, Nepal Airlines, Simrik Airlines, Tara Air, Sita Air si Yeti Airlines sunt companile aeriene care ofera zboruri regulate de pe aeroportul Lukla. Din pacate, aeroportul Tenzing-Hillary nu a fost scutit de accidente. Aici amintim zborul 103 operat de Yeti Airlines cu un DHC-6 Twin Ottern (9N-AFE). Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, aeronava nu a putut fi controlata si s-a prabusit cu cativa metri inaintea pistei. La bord se aflau 19 persoane, 18 au decedat.

Text: Rares Mandu. Foto: Sam Chui, myfuturetrips.com

VIDEO / Am zburat cu Yeti Airlines intre Pokhara si Kathmandu.

1909595

Leave a Reply