Industry

VIDEO / Cele mai periculoase aeroporturi din lume – Courchevel, Franta

Daca in articolul precedent va prezentam un aeroport periculos pentru aterizari din Honduras, Toncontin, astazi ajungem in Franta, mai exact la Courchevel.

Aeroportul Courchevel (IATA: CVF, ICAO: LFLJ) este situat in Alpii francezi la o altitudine de 2008 metri deasupra nivelului marii. Aeroportul dispune de o pista cu o lungime de 537 metri si un gradient de 18,5%, pista fiind deseori asemanata cu un “rollercoaster”. Pe acest aeroport nu exista proceduri de apropiere IFR (Instrument Flight Rules) si nici lumini pentru semnalizarea pistei. Locul in care este situat, conditiile meteo nefavorabile, pista scurta, dar si altitudinea ridicata fac din Courchevel unul dintre cele mai dificile aeroporturi de pe glob.

Aeroportul nu are o procedura de go-around, iar acest detaliu face ca aterizarea sa-i solicite si mai mult pe piloti. Din fericire, pana acum nu au fost inregistrate accidente aviatice. In momentul de fata nu exista zboruri comerciale catre/de pe aeroportul Courchevel. Singurele avioane care aterizeaza aici sunt de tip STOL (Short TakeOff and Landing) si cateva business jet-uri. In trecut, Tyrolean Airways a oferit zboruri comerciale din Innsbruck, curse operate cu DHC-7. Text: Rares Mandu.

Foto: main, Wikipedia, Max Niessen, Marco Zanazzo, Max Niessen.

271916 196113 233228 Altiport_Courchevel2

Leave a Reply