Features

VIDEO: Boeing-uri 737 cat sa ajungi in Spatiu

alt

Vă spuneam pe pagina Aeronews de Facebook că am ajunge în Spațiu dacă am pune, unul peste altul, toate Boeing-urile 737 vândute până acum. Revenim cu mai multe detalii.

In anii 1960, cand inginerii Boeing au inceput sa construiasca binecunoscutul avion cu reactie 737 pentru distante scurte, acestia proiectau de fapt un avion care urma sa concureze cu modelul Caravelle al Frantei, BAC One-Eleven al Marii Britanii si emblematica aeronava McDonnell Douglas DC-9. Recent, Delta Air Lines a retras oficial cele sase aeronave DC-9 din flota sa, iar modelele Caravelle si BAC One-Eleven supravietuiesc doar ca piese de muzeu.

Pe de alta parte, modelul 737 a devenit cel mai bine vandut avion din lume. Boeing a vandut mai bine de 10.000 de aparate si a inregistrat deja peste 1.700 de comenzi pentru cea mai recenta versiune: super-eficientul 737 MAX. Puse unul peste altul, avioanele ar ajunge la o inaltime de 124 km, dincolo de pragul de 100 km, punctul din care incepe, in mod oficial, Spatiul cosmic.

Cele mai multe Boeing-uri 737 au fost prevazute cu tehnologie produsa de General Electric. CFM International, o companie mixta intre GE si Snecma (Safran), a fost furnizorul exclusiv de motoare de avioane pentru fiecare noua generatie de aeronave inca de pe vremea cand Boeing incepuse sa produca o versiune imbunatatita a avionului, Boeing 737-300, in anul 1984.

alt

Compania mixta dintre GE si Snecma a fost infiintata in 1974 cu obiectivul de a-si extinde prezenta pe piata de avioane pentru distante scurte si medii, o piata dominata de motoare de avion care foloseau clasicul model de turboventilator cu presiune joasa, cum ar fi motorul JT8D de la Pratt & Whitney. Inginerii de la CFM au dezvoltat un nou motor de inalta presiune, similar motoarelor cu reactie ale aeronavelor pentru distante lungi, cum ar fi Boeing 747, cu un consum de combustibil mai eficient, zgomot redus si timp scurt de intoarcere in aeroport.

Deoarece motorul – denumit CFM56 – era mai mare decat predecesoarele sale si 737 este situat relativ aproape de sol, inginerii de la Boeing au fost nevoiti sa reproiecteze aripa si sa suspende motorul in fata acesteia, nu sub ea. Solutia confera motorului acea deschizatura ovala aparte. In prezent, peste 13.500 de motoare CFM56 pun in functiune avioane folosite de 300 de operatori din intreaga lume. Majoritatea avioanelor fac parte din seria 737, insa aceasta familie de motoare este folosita si de Airbus si alte aeronave.

CFM dezvolta acum un motor de noua generatie denumit LEAP pentru cea mai recenta versiune de Boeing 737 – modelul 737 MAX. Acesta va intra in functiune in 2017. Motorul LEAP este primul motor cu reactie comercial din istorie care va folosi injectoare de combustibil imprimate 3D si materiale ceramice speciale denumite compozite cu matrice ceramica in sectiunea fierbinte in vederea eficientizarii si reducerii emisiilor. Consumul de combustibil al modelului 737 MAX prevazut cu motor LEAP va fi cu 14% mai eficient decat cel al versiunii actuale. Acest lucru ar putea genera economii de ordinul miliardelor.

alt

http://www.youtube.com/watch?v=qd9CMFJakUY

Leave a Reply