Features

Revin zborurile supersonice de pasageri?

alt

Dacă vă este dor de Concorde – și nouă ne este – aflați că zborurile supersonice de pasageri ar putea fi reluate mai curând decât credem. Câteva companii lucrează deja la asta.

Faceți cunoștință cu Spike Aerospace, o firmă din Boston care a prezentat proiectul unui supersonic privat. Denumit Spike S-512, avionul va oferi 12-18 locuri și ar putea acoperi distanța Londra-New York în 4 ore. Proiectanții spun că Spike S-512 ar putea atinge Mach 1.6-1.8, adică 1705 – 1931 km/h. Drumul spre certificare nu va fi ușor. Pe lângă aprobarea FAA, care nu permite zboruri supersonice deasupra continentului, în jurisdicția sa, dar și costul estimat la 80 de milioane de dolari / avion. Chiar și așa, oficialii Spike Aerospace sunt încrezători că supersonicul va decola până la sfârșitul lui 2018. 

Și alte companii lucrează la revenirea supersonicului de pasageri. Aerion Corporation (Nevada) propune un jet privat ce ar putea atinge Mach 1.6, intrarea în serviciu fiind programată până la sfârșitul decadei. HyperMach Aerospace este încă o companie interesată de acest subiect, iar propunerea lor se numește SonicStar. Supersonicul ar putea atinge Mach 4 (4184 km/h), aproape de două ori mai rapid decât Concorde. Proiectanții spun că SonicStar ar zbura de la Londra la Sydney într-o după-amiază și de la Londra la New York în numai o oră! Intrarea în serviciul comercial este estimată pentru 2020. 

alt

alt

alt

Leave a Reply