Industry

VIDEO: Avioanele easyJet vor detecta cenusa vulcanica de la 100 km

By 20-07-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

Operatorul low-cost a semnat un acord cu Nicarnica Aviation si Elbit Systems pentru echiparea avioanelor cu tehnologia AVOID pentru detectarea cenusei vulcanice.

Productia va incepe in 2015 si easyJet va deveni prima companie aeriana din lume care va oferi, pe aeronavele sale, sistemul de detectie a cenusei vulcanice. Despre tehnologia AVOID, testata deja pe un Airbus easyJet in 2013, v-am mai spus pe Aeronews. Gratie razelor infrarosii, sistemul poate detecta norul de cenusa vulcanica de la 100 km departare, permitand astfel pilotilor sa modifice cursul de zbor. Cu ajutorul parametrilor primiti in timp real de la avion, cei de la sol vor putea avea o imagine clara a norului de cenusa si date despre acesta. Nu in ultimul rand, in caz de eruptie vulcanica va putea fi stabilita mai usor zona sigura pentru traficul aerian, reducandu-se astfel intarzierile.

In aprilie 2010, ca urmare a eruptiei vulcanului islandez Eyjafjallajökull, peste 95.000 de zboruri au fost anulate, companiile aeriene avand pierderi de 1,5 miliarde de euro. Potrivit easyJet, cele mai multe zboruri anulate in primavara lui 2010 puteau fi evitate daca sistemu AVOID ar fi fost in servicul comercial. Urmatorul vulcan care ar putea erupe este Katla, in sudul Islandei, iar specialistii cred ca ar putea arunca in aer o cantitate de 10 ori mai mare de cenusa decat Eyjafjallajökull.

http://www.youtube.com/watch?v=P3DmxQujg74

Leave a Reply