Military

VIDEO / Avanpremiera BIAS – Bucharest International Air Show 2015

By 15-06-2015 June 16th, 2015 No Comments

Cel mai mare show aerian din România – Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition – are loc sâmbătă, 20 iunie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu.

Organizata de către Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Aeroclubul României, ROMATSA, Clubul Sportiv AIBO și ROMAERO, a şaptea ediţie a celui mai impresionat spectacol aviatic din România se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor și Ministerului Economiei, și reuneşte 120 de aeronave civile şi militare în evoluţii aeriene şi expuse publicului, dar şi peste 200 de piloţi şi paraşutişti.

Invitați speciali ai BIAS 2015 sunt ”supersonicii” Turkish Stars (Turcia), care revin la București cu un spectacol de elită mondială, celebrii ași Royal Air Force Typhoon (Marea Britanie), experții incontestabili în acrobații aeriene cu avionul de luptă Eurofighter Typhoon, dar și acrobații aerului Baltic Bees (Letonia).

OFICIAL / Programul evolutiilor aeriene la BIAS 2015.

Turkish Stars reprezintă Forţele Aeriene ale Turciei şi este unica formaţie din lume care evoluează cu 8 avioane de luptă supersonice. A obţinut statutul de escadrilă în 1993 şi este considerată cea mai tânără echipă supersonică de acrobaţii aeriene din lume.

Royal Air Force Typhoon Display Team face parte din Forțele Aeriene ale Marii Britanii și participă la cele mai importante show-uri aeriene din lume cu supersonicul Eurofighter Typhoon FGR4, un avion de luptă multirol, utilizat pentru întreg spectrul de operațiuni aeriene de către forțele aeriene ale Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Spaniei, Arabiei Saudite etc.

Baltic Bees este formaţia letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, executând manevre artistice de maximă dificultate.

La spectacolul aerian participă celebrul Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, dar și Flying Bulls, artişti ai zborului acrobatic.

Una dintre suprizele acestui an o reprezintă participarea echipei Pakistan Aeronautical Complex Kamra, care reprezintă Forțele Aeriene ale Pakistanului. Aceștia vor evolua cu o aeronavă Super-Mushshak, având o alta, identică, expusă la sol, pentru public.

Pe parcursul evenimentului evoluează, de asemenea, numele consacrate din elita acrobaţiei aeriene a României: Iacării Acrobaţi, TAROM, Aeroclubul României – Hawks of Romania,Vulturii Tricolori, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. De asemenea, la spectacolul aerian participă aeronave aparţinând structurilor de aviaţie ale Serviciului Român de Informaţii și Ministerului de Interne.

La BIAS 2015 evoluează și profesioniştii din elita Forţelor Aeriene Române, la manşa aeronavelor MIG 21 Lancer, IAR 99 Șoim, IAR 316 B, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules, C 27 Spartan și Antonov AN 30. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian, executate de Forţele Aeriene.

Începând de vineri dimineața, pe Aeroportul Băneasa se deschide pentru public cea de-a patra ediţie a expoziţiei de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători și proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Totodată, spectatorii au ocazia să vadă expuse la sol, în cadrul General Aviation Exhibition, aeronave MIG 21 Lancer, Spartan C271, dar și un elicopter militar Puma M.

BIAS 2015 se încheie în cursul serii de sâmbătă, când, începând cu ora 22.00, Cristi Minculescu & IRIS susţin un super-concert pe Aeroportul Băneasa.

Intrarea publicului la BIAS este liberă. Accesul se face prin Romaero. Nu se asigură parcare! Recomandăm să utilizaţi mijloacele de transport în comun (liniile RATB 112, 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605, precum şi liniile RATB expres 780, 783). Informaţii suplimentare: www.bias.aero

Antrenamentul oficial al piloţilor are loc vineri, 19 iunie, când se organizează şi conferinţa de presă care precedă BIAS 2015. Conferinţa va avea loc la ora 11.30, la standul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, din cadrul General Aviation Exhibition, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu.

Leave a Reply