Features

Un Boeing 737 a aterizat în Antarctica

alt

Pe 28 noiembrie un Boeing 737 a aterizat cu succes în Antarctica, pe o pistă de gheață. Premiera a fost realizată de compania elvețiană PrivatAir.

Zborul, operat de PrivatAir, a fost efectuat pentru Institutul Polar Norvegian în colaborare cu Aircontact, un broker Norwegian Air. Boeing-ul 737 a decolat din Cape Town (Africa de Sud), durata zborului non-stop fiind puțin sub 6 ore. Destinația? Stația de cercetare Troll, aflată la 235 km de coastă în partea estică, în Queen Maud Land, Antarctica. Scopul zborului a fost de a arăta că o companie aeriană comercială poate efectua o cursă de acest gen respectând standardele de siguranță din industrie. Intenția este ca din 2013 ruta respectivă să devină una regulată.

Pentru un asemenea zbor dificil, efectuat în premieră, pregătirile au fost pe măsură. Avionul a fost echipat cu un sistem SatCom pentru a putea primi update-uri legate de vreme din partea stației de cercetare  cu până la o oră înainte de aterizare. Piloții s-au antrenat în simulator pentru a ateriza vizual, fără ILS, pe pista de gheață lungă de 3000 de metri. Nu în ultimul rând, cei doi membri ai echipajului, căpitanul și co-pilotul, au efectuat un curs de supraviețuire în condiții tipice Antarcticei. De asemenea, Boeing-ul 737 a fost echipat cu truse de supraviețuire.

Leave a Reply