Industry

Tribunalul Ilfov si CNCD dau castig de cauza angajatilor Wizz Air concediati

Pe 16 iulie, Tribunalul Ilfov s-a pronuntat in favoarea angajatilor Wizz Air concediati abuziv in toamna anului trecut. De asemenea, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNDC) a sanctionat operatorul low-cost.

Despre acest caz am mai scris pe Aeronews.ro. Un scurt refresh: la sfarsitul anului trecut, după notificarea companiei Wizz Air cu privire la existenţa unui sindicat (Aerolimit Professional), Mircea Constantin – liderul sindicatului – a fost concediat disciplinar. Alti 19 insotitori de bord Wizz Air care au avut legatura cu sindicatul au fost concediati pe 5 decembrie, cu cateva saptamani inaintea Sarbatorilor de iarna. Printr-un comunicat emis pe 12 decembrie 2014, operatorul low-cost a invocat motive comerciale pentru aceste concedieri, mai precis retragerea unei aeronave de la baza din Bucuresti. Pe 19 martie 2015, Tribunalul Ilfov a considerat insa ca desfacerea contractului individual de munca al lui Mircea Constantin a fost nelegala.

Pe 16 iulie, Tribunalul Ilfov admite in parte cererea celor concediati, dispune reintegrarea reclamantilor in functiile si posturile detinute anterior concedierii si obliga Wizz Air la plata catre fiecare dintre reclamanti a sumei de cate 5000 lei, cu titlu de daune morale. Mai jos, decizia completa publicata pe site-ul institutiei:

16.07.2015
Ora estimata: 10:00
Complet: F3
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite in parte actiunea Anuleaza deciziile de concediere nr. 7/2014, 4/2014, 13/2014, 17/2014, 10/2014, 1/5.12.2014, 14/2014, 1/10.12.2014, 15/2014, 8/2014, 11/2014, 12/2014, 16/2014, 9/2014 si 3/2014 emise de parata. Dispune reintegrarea reclamantilor in functiile si posturile detinute anterior concedierii Obliga parata la plata catre reclamanti a unei despagubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate si actualizate si cu celelalte drepturi ce s-ar fi cuvenit reclamantilor, de la data concedierii la data reintegrarii efective, sume ce urmeaza a fi actualizate cu dobanda legala, incepand cu data si 12.01.2015, data formularii prezentei actiuni si pana la data platii efective. Obliga parata la plata catre fiecare dintre reclamanti a sumei de cate 5000 lei, cu titlu de daune morale Respinge actiunea ca nefondata pentru rest Cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Ilfov. Document: Hotarâre 16.07.2015

Si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a pronuntat cu privire la faptele sesizate in noiembrie 2014 dupa cum urmeaza. Selectie din decizia CNDC:

5.10. Colegiul director constata urmatoarele:

– conducerea societatii reclamate si-a exprimat dezacordul fata de infiintarea sindicatului;
– a desfacut contractul liderului sindical datorita faptului ca si-a promovat sindicatul pe Facebook;
– la evaluare a acordat punctaj mai mare persoanelor care nu erau asociati cu sindicatul format;
– evaluarea a inclus un criteriu subiectiv (“atitudinea generala”).

5.11. Afirmatia conform careia reclamatul nu cunostea cine are si cine nu are calitate de membru sindical nu este in totala conformitate cu adevarul. Urmarind discutiile pe Facebook (pe baza careia a desfacut contractul de munca al liderului sindical), putea sa-si dea seama cine sunt simpatizantii sindicatului. Insusi reclamatul afirma ca dupa evaluare doua persoane s-au adresat societatii reclamate cerand sa nu li se desfaca contractul de munca intrucat ei nu sunt membrii sindicatului. Astfel, in mod evident toti angajatii au perceput intreaga activitate de evaluare si de desfacere a contractului de munca ca fiind represalii la adresa membrilor sindicatului. [……]

5.14. In concluzie, faptele reclamatului reprezinta DISCRIMINARE DIRECTA, intrucat se creeaza o deosebire pe criteriul apartenentei sindicale, care a avut ca scop limitarea dreptului la demnitate respectiv a dreptului la munca.

5.22. Discriminarea a avut ca scop stoparea miscarii sindicale, ceea ce este o fapta extrem de grava.

Colegiul director hotaraste:
1. Comunicarea dezacordului fata de infiintarea sindicatului reprezinta DISCRIMINARE.
2. Desfacerea contractelor de munca a persoanelor asociate cu sindicatul format reprezinta DISCRIMINARE.
3. Aplicarea AMENZII in valoare de 25.000 RON pentru Wizzair Hungary KFT
4. Obliga reclamatul sa comunice rezumatul prezentei hotarari in mass-media de circulatie nationala.

Ce spun reprezentantii Wizz Air despre hotararea Tribunalului Ilfov si decizia CNCD? “Suntem dezamăgiți de decizie și credem că avem o argumentație solidă pentru a ne susține punctul de vedere. Odată ce va fi emisă o decizie finală intenționăm să facem apel la următorul nivel. Wizz Air a respectat și continuă să respecte toate legile si reglementările referitoare la piața muncii în țările unde operează. Pentru că este un proces în derulare nu putem comenta mai mult.” Doug Oliver, Head of Communication.

Pentru update-uri legate de proces urmariti pagina de Facebook a Sindicatului Aerolimit Professional. Foto main: Rafal Szczypek.

Colaj Discriminati

Leave a Reply