Features

Top 10 cele mai aglomerate rute din lume

alt

Amadeus a realizat un top cu cele mai aglomerate 10 rute din lume ca volum de pasageri. Deloc surprinzător, Asia domină clasamentul. Cum se prezintă însă celelalte regiuni?

Studiul Amadeus arată că 300 de “super-rute” au fost responsabile cu peste 20% din traficul aerian global în 2012. Surprinzător, nici una dintre rutele regăsite în top 10 nu se află în Europa sau America de Nord. În schimb Asia are 7 din primele 10 rute ca volum de pasageri. Potrivit Amadeus, Asia este cea mai mare piață, cea mai competitivă și cu cea mai rapidă creștere pentru traficul aerian. Celelate 3 rute din top 10 sunt Rio de Janeiro – Sao Paulo, Melbourne – Sydney și Cape Town – Johannesburg. Fiecare dintre cele 300 de super rute transportă peste 1 milion de pasageri anual.

În 2012 traficul aerian s-a situat peste nivelul din 2011 în toate zonele lumii, cu creșteri importante în Asia (+9%) și America Latină (+6%). În Asia, cea mai competitivă piață din lume pentru traficul aerian, 75% din rute sunt deservite de 3 sau mai multe companii aeriene, în timp ce 25% sunt deservite de una sau două linii aeriene. Orientul Mijlociu – în special aeroporturile din Dubai, Doha și Abu Dhabi – este o zonă cu evoluție rapidă, lucru dovedit și de volumul de trafic între Europa și Asia prin hub-urile din această regiune, trafic care a crescut cu 20% între 2011 și 2012. Rata de pătrundere a liniilor low-cost este de 38% în Europa și de 30% în America de Nord.

   Regiune                               Rută                                          Pasageri 2012 (mii)            Evoluție 2012 vs 2011

alt

alt

Leave a Reply