
Pe Vio Ludusan il cunoasteti din interviul Aeronews. Este First Officer pe o ambulanta aeriana B200 King Air si salveaza vieti in Canada. A uitat, pentru cateva momente, de temperaturile scazute si ne-a trimis impresii exotice de calatorie din Insulele Cook.
Nu cu mult timp in urma am avut ocazia de a vizita insula Rarotonga. Mi-a placut, astfel ca m-am gandit sa impartasesc cu voi – aici, pe Aeronews.ro – impresiile de calatorie si sa va prezint acest aeroport fascinant situat intr-unul dintre cele mai frumoase colturi a planetei.
Multi au auzit de Captain James Cook, exploratorul britanic care si-a lasat amprenta in istoria omenirii, dar putine lucruri se cunosc despre insulele din Pacificul de Sud care ii poarta numele. Insulele Cook – “The Cook Islands”, cum sunt cunoscute in limba engleza – reprezinta o formatie de 15 insule cu o arie totala de 240 km², rasfirate pe o suprafata de 2.2 milioane de km² de ocean. Ele sunt impartite in doua grupuri distincte: Insulele Nordice si Insulele Sudice si se afla undeva intre Polinezia Franceza si Noua Zeelanda. Politic vorbind, avem de-a face cu o tara independenta, dar extrem de legata – economic si militar – de Noua Zeelanda. Engleza este limba oficiala, multi vorbind si limba Maori.
Cea mai mare insula este Rarotonga (parte din grupul de sud), unde se afla si capitala politica si economica, Avarua. Poarta de intrare in Insulele Cook este Rarotonga International Airport (IATA: RAR, ICAO: NCRG). Istoria aeroportului este asemanatoare cu istoria altor aeroporturi din insulele Pacificului. La inceputul aviatiei civile a fost folosit ca punct de alimentare pentru cursele intre America de Nord si NZ / Australia. Companii cum ar fi TEAL (Tasman Empire Airways Limited) operau avioane Shorts S-45Solent “Flying Boat” pe asa zisa “Ruta Corala”: Auckland – Fiji – Samoa – Cook Islands – Tahiti. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aerodromul a fost folosit de trupele americane impotriva Imperiului Japonez.
In anii 1960, rutele au fost inlocuite cu DC-3 si HS748 operate de Air Pacific si Polynesian Airlines. Datorita pistei de iarba scurte, avioanele de dimensiuni mai mari nu au ajuns in Rarotonga pana in 1973, cand Air New Zealand a aterizat cu primul DC-8 dupa ce o noua pista de ciment a fost construita. Aeroportul a fost deschis oficial de Regina Elisabeta II in ianuarie 1974. In 2003 si 2010 aeroportul a fost modernizat dupa o investitie de peste 9 milioane de dolari. Terminalul a fost extins si o noua fatada a fost construita, dandu-i aeroportului infatisarea curenta.
In prezent, Rarotonga International are doua terminale – unul intern si unul international – si este punctul de frontiera principal pentru intrarea si iesirea din Insulele Cook. Companiile aeriene care opereaza in mod regulat suntÂÂ Air New Zealand – ce ofera zboruri directe catre Auckland, Los Angeles, Sydney si Christchurch (sezonier), Air Tahiti catre Papeete, respectiv Virgin Australia catre Auckland. Air Rarotonga este singurul operator care ofera servicii interne, conectand Rarotonga cu insulele Aitutaki, Atiu, Manihiki, Mauke, Mangaia, Mitiaro si Penrhyn Island. Anual, peste 100.000 de pasageri folosesc acest aeroport, majoritatea fiind turisti din intreaga lume care se bucura de frumusetea si de cultura acestei tari.
Aeroportul este situat in partea de nord-vest a insulei si are o singura pista in dotare 08-26 cu o lungime de 2.328 metri lungime, construita din ciment si care poate fi folosita de aeronave de mari dimensiuni precum Boeing 747. Instalatiile de navigatie contin sistem ILS, o statie VOR/DME situata langa pista 08 si un NDB. Langa terminalul principal, companiile Air New Zealand si Air Rarotonga au un hangar dedicat pentru verificarile tehnice ale aeronavelor. Aeroportul are in dotare echipaje de pompieri si ambulanta, precum si servicii vamale. Turnul de control al aeroportului este in functiune doar intre orele in care sunt prevazute cursele regulate. In rest, pilotii urmeaza procedurile unui aeroport fara turn de control.
In terminalul international pot fi gasite magazine Duty Free, Air New Zealand Koru Lounge, acces Wi-Fi la Internet si facilitati pentru depozitarea bagajelor. Fara indoiala, cel mai interesant loc din aeroportul Rarotonga este sala de asteptare in aer liber, care poate fi gasita in terminalul dedicat zborurilor interne. Vorbim despre un fel de gradina interioara, cu banci, palmieri si vedere spre pista, unde pasionatii de aviatie se pot delecta cu un peisaj senzational si cu avioane exotice. Pe scurt, un “spotter’s Paradise”.
Pe aeroportul Rarotonga pot fi observate numeroase avioane precum A320, B767, B777 si B747 (Air New Zealand), B737NG (Virgin Australia), ATR42(Air Tahiti), Saab 340, EMB 110, C172 (Air Rarotonga) si multe alte avioane / elicoptere private sau chartere, unele pentru turismul local, altele aflate in tranzit. Aeroportul RAR este folosit si de Royal New Zealand Air Force pentru misiuni de monitorizare a apelor teritoriale in vederea combaterii pescuitului neautorizat in apele micii natiuni.
Pentru cei care doresc sa viziteze – din Europa si America de Nord – aceasta destinatie exotica, biletele se pot cumpara prin companiile Star Alliance pana in Los Angeles, dupa care luati zborul Air New Zealand 19 direct Rarotonga, efectuat cu Boeing 767-300. Plecarea din LAX este in fiecare duminca la ora 22:45 (PST) cu sosire in Rarotonga in ziua de luni 06:40 (CKT). Daca doriti o vacanta in Paradis, suntem convinsi ca e foarte de greu sa gasiti locuri mai frumoase si mai neatinse decat in Insulele Cook. Va recomand, fara nici o retinere, acest loc unde Rarotonga International Airport va fi “gateway”-ul dumneavoastra. Kia Orana! Altfel spus, “Sa traiti!”
Mai jos, Vio decoleaza din Churchill (Canada) cu un B200 King Air pentru un zbor de 2,5 ore spre Sanikiluaq, Nunavut.
http://youtu.be/ss6Ye0XdtLo