La 9 zile dupa disparitia zborului 370 Malaysia Airlines, ancheta se concentreaza asupra pasagerilor si a echipajului. In paralel, operatiunea de cautare si salvare continua, dar fara nici un rezultat.
17 MARTIE, 14:30 O noua conferinta de presa a avut loc astazi, 17 martie. Ultima convorbire cu turnul de control a fost purtata de copilot. Inca nu se stie cu siguranta ora exacta a dezactivarii sistemului ACARS. Ultimul raport trimis de acesta a fost la 01:07, dar asta nu inseamna ca atunci a si fost oprit. Investigatorii cred ca acest lucru s-a intamplat pana la urmatoarea transmisie, ce urma sa aiba loc in 30 de minute. Cautarile se desfasoara acum pe doua coridoare, despre care v-am mai vorbit: cel nordic – intre Laos si Marea Caspica, respectiv cel sudic – intre estul Sumatrei si sudul Oceanului Indian.
Asa cum va spuneam sambata, 15 martie, Primul-Ministru malaezian a declarat ca “cineva a oprit intentionat transponderul si sistemul ACARS pentru ca avionul sa nu fie detectat”, dupa care Boeing-ul 777-200ER a deviat de la cursul normal de zbor. Potrivit ABC News, acest viraj la stanga ar fi fost programat in computerul de navigatie de catre o persoana care a stiut sa faca acest lucru. Potrivit CNN, doi oficiali au spus ABC ca noile informatii pe care le au arata ca avionul ar fi facut manevre de evitare a radarului dupa ce a disparut de pe acesta.
In cadrul unei noi conferinte de presa ce a avut loc duminica, 16 martie, Ahmad Jauhari Yahya – CEO Malaysia Airlines – a afirmat ca Boeing-ul 777 a decolat cu cantitatea normala de carburant pentru acea ruta si ca pilotii nu au cerut combustibil extra. Am aflat si ca aeronava nu transporta marfuri periculoase sau unele care sa atraga atentia potentialilor teroristi. CEO-ul Malaysia Airlines a declarat ca cei doi piloti nu au cerut, in mod special, sa fie impreuna pe zborul 370. In paralel, anchetatorii au cercetat trecutul fiecarui pasager, dar si al insotitorilor de zbor pentru a vedea daca ar fi avut cunostinte in pilotarea unui avion. “Desi mai sunt unele tari care trebuie sa ne trimita datele necesare, pana acum nu am gasit indicii cum va vreunul ar fi putut prelua controlul avionului pentru a-l pilota.”
Sambata, 15 martie, Politia malaeziana a perchezitionat casa comandantului Zaharie Ahmad Shah, 53 ani, care locuia la periferia Kuala Lumpur, si a vorbit cu rudele lui. Comandantul publicase pe Facebook si YouTube mai multe fotografii si clipuri cu simulatorul sau de zbor, pe care investigatorii l-au luat pentru a-l cerceta in detaliu. Si casa copilotului Fariq Ab Hamid (27 de ani) a fost perchezitionata in acest weekend, anchetatorii plecand cu mai multe pungi de dimensiuni mici, similare celor de shopping. Politia nu a oferit mai multe detalii despre aceste perchezitii. Referindu-se la ele, Hishammuddin Hussein – Ministrul malaezian al Apararii, a declarat: “Nu trebuie sa tragem nici o concluzie pripita in legatura cu aceste perchezitii!”
Chiar daca avionul este gasit, anchetatorii ar putea sa nu afle niciodata ce s-a intamplat in cockpit dupa pierderea contactului radar, cand avionul a parasit cursul de zbor normal. Si asta pentru ca inregistratorul de voce din cockpit (CVR) surprinde doar doua ore de sunete, “scriind” permanent peste conversatiile mai vechi. Avand in vedere ca Boeing-ul 777 ar fi zburat, in total, 7 ore, se poate ca discutiile si evenimentele-cheie sa fi fost sterse. Singura speranta vine din partea inregistratorului de date de zbor (FDR), care ofera informatii tehnice despre comportamentul aeronavei.
Incercand sa afle unde ar fi putut ateriza avionul daca a fost deturnat, jurnalistii WYNC au cautat in baza de date X-Plane dupa doua criterii: o pista de cel putin 1524 metri lungime, pe care un Boeing 777 ar putea ateriza, si o raza de actiune evaluata la 3430 km, adica inca 5 ore de zbor dupa disparitia de pe radar. Rezultatul? 634 de piste de aterizare posibile in 26 de tari din India, Maldive si Pakistan pana in Japonia si Australia. Numarul pistelor ar putea fi mai mare pentru ca au fost luate in considerare doar pistele amenajate, nu si cele improvizate. Click aici pentru harta cu aeroporturile unde 777-ele ar fi putut ateriza.