easyJet, Airbus și Nicarnica Aviation au creat primul nor artificial de cenușă vulcanică. Acesta a fost folosit pentru diferite teste în cadrul unui experiment catalogat drept un succes.
Cum s-a derulat experimentul? Un Airbus A400M a deversat în atmosferă, între 2743 și 3352 metri altitudine, o tonă de cenușă vulcanică din Islanda, simulând astfel condițiile regăsite la erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokul. Al doilea avion de test, un Airbus A340-300 echipat cu tehnologia AVOID, a zburat către norul de cenușă pentru a-l identifica și măsura de la circa 60 km distanță. Experimentul a implicat și un avion de mici dimensiuni, un Diamond DA42 aparținând Universității de Științe Aplicate din Dusseldorf, care a zburat în norul de cenușă pentru a face măsurători, comparate ulterior cu cele înregistrate de sistemul AVOID.
Norul de cenușă vulcanică din timpul experimentului a avut o grosime cuprinsă între 182 și 243 metri, diametrul fiind de 2,8 km. În prima fază norul a putut fi identificat cu ochiul liber, dar s-a disipat rapid, ceea ce l-a făcut mai greu de reperat. Senzorul vulcanic AVOID a măsurat densitatea norului ca fiind între 0,1 – 1 g m2, concentrația oscilând între 100 și 1000 μg m3. Aceste valori se înscriu în parametrii obținuți în timpul crizelor din aprilie și mai 2010, când a erupt adevăratul vulcan islandez Eyjafjallajokul.