Industry

Pe cale de a fi pierdute: YR-BRE si YR-BRI, ultimele avioane din flota ROMAVIA

By 14-07-2015 4 Comments

Au fost, candva, mandria aviatiei civile romane. Acum, invaluite de o soarta nesigura, cele doua ROMBAC-uri 1-11 se odihnesc in perimetrul Bazei Militare de Transport Aerian 90. In exclusivitate, Aeronews va prezinta noi imagini de la bord.

ROMAVIA, dupa cum stiti, a fost operatorul care trebuia sa transporte demnitarii romani in diferite colturi ale lumii. In august 2014, compania ROMAVIA a intrat in faliment. La acea data, ROMAVIA mai detinea in flota inca doua aeronave de tip ROMBAC 1-11 inmatriculate YR-BRE si YR-BRI. Acum, la aproape un an de la intrarea companiei in faliment, aeronavele sunt sechestrate de Piraeus Bank, in custodia ROMAVIA, pe Baza Militara de Transport Aerian 90. Teoretic, YR-BRE si YR-BRI inca mai pot zbura, avand resursa de zbor (YR-BRI are chiar motoare Stagiul 3). In trecut, avioanele nu au fost utilizate foarte mult, fiecare adunand putin peste 10.000 de ore de zbor. Aeronavele sunt complete, atat la interior, cat si la exterior.

Pagina de Facebook dedicata YR-BRA, primul ROMBAC 1-11 construit in Romania.

Aceste doua aeronave au un rol important in istoria aviatiei romanesti: YR-BRE a fost aeronava prezidentiala, iar YR-BRI este ultimul BAC (ROMBAC) construit vreodata. Viitorul avioanelor este incert, Piraeus Bank cerand aproximativ un million de euro pentru fiecare exemplar. In caz ca Piraeus Bank nu va gasi un cumparator, aeronavele vor ajunge – cel mai probabil – la casat. Si vom asista astfel la inca un episod din distrugerea istoriei aviatiei romanesti. Mai jos, cateva fotografii realizate recent.

Text: Rares Mandu / Foto: un prieten Aeronews, caruia ii multumim!

La bordul YR-BRA, avion pe care il vom admira in rondul de la OTP din 2016.
Unde au ajuns ROMBAC-urile 1-11 si in ce stare se afla.

photo7 photo3 photo6 photo4 photo8 photo photo10 photo5 photo9 photo11

Leave a Reply