Industry

Lufthansa se opune aliantei Etihad-Alitalia

By 05-02-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

Anuntul făcut de Etihad Airways și Alitalia, care vor decide până la sfârșitul lunii dacă vor semna un acord de colaborare, a agitat deja apele în industrie. Lufthansa iese prima la rampă.

Luni, 3 februarie, oficialii Lufthansa au cerut autorităților europene să blocheze cumpărarea de acțiuni Alitalia de către Etihad Airways, cererea nemților venind în urma anunțului despre care v-am spus aici. După o restructurare dureroasă, cu 3500 de posturi suprimate, făcută pentru a rezista concurenței operatorilor low-cost pe plan intern / regional, dar și transportatorilor aerieni din Golf pe rutele lung-curier, Lufthansa nu vede cu ochi buni un asemenea parteneriat.

Vorbind despre concurență neloială, dar fără a preciza numele Etihad Airways, oficialii Lufthansa cer “refuzarea subvențiilor repetate acordate companiilor aeriene din Europa, indiferent dacă ele vin din partea statelor europene sau este vorba despre ajutoare din afara continentului”. Astfel, Lufthansa cere Comisiei Europene să intervină pentru a pune capăt acestor practici, susținând astfel criticile aduse de Grupul IAG (British Airways și Iberia) la sfârșitul anului trecut legate de recapitalizarea Alitalia.

Fără intenția de a adera la una dintre cele 3 alianțe din domeniu – SkyTeam, oneworld, Star Alliance – Etihad Airways a preferat să creeze mai multe alianțe în jurul său prin cumpărarea de acțiuni în Aer Lingus, airberlin, Darwin Airline (Etihad Regional), Air Serbia (ex JAT Airways), Air Seychelles, Virgin Australia și Jet Airways.

Leave a Reply