Industry

ICAO: Din 2016, avioanele de linie vor fi monitorizate in zbor la fiecare 15 minute

Cu ocazia summit-ului ICAO desfasurat la Montreal pe 3 februarie, numerosi membri au fost de acord cu propunerea organizatiei legata de monitorizarea mai eficienta a avioanelor aflate in zbor.

Recomandarea International Civil Aviation Organisation (ICAO) vine in urma disparitiei zborului MH370 Malaezia Airlines, pe 8 martie 2014. Avionul este, in continuare, de negasit. Conform noilor prevederi, companiile vor trebui sa-si monitorizeze avioanele la fiecare 15 minute pentru a cunoaste permanent locul in care se afla. Cand un avion are probleme, sistemul de urmarire va emite semnalul de tracking din minut in minut. Este de asteptat ca noua regula sa fie ratificata de Consiliul ICAO in noiembrie, urmand sa fie obligatorie pentru toate companiile aeriene din 2016. Adoptarea acestui interval de 15 minute ar reduce aria de cautare a avionului, daca s-ar prabusi, la 185 km in cazul unui avion care zboara cu 870 km/h. Printr-un comunicat de presa, IATA (International Air Transport Association) a salutat propunerea ICAO.

“Radarele pot urmari avionul, dar acoperirea este partiala sau inexistenta cand avioanele zboara peste ocean sau sub o anumita altitudine” a afirmat Olumuyiwa Benard Aliu, chairman-ul ICAO. Un analist de aviatie a felicitat ICAO pentru noua recomandare. “Orice este de preferat fata de actuala solutie a cutiilor negre amplasate in spatele avionului si cu durata limitata a bateriilor. In plus, daca are loc o prabusire speram cu totii ca aceasta sa fie pe uscat pentru a gasi mai usor aeronava. Sa nu uitam: avioanele zboara peste tot in ziua de astazi si 3/4 din Terra sunt acoperite de apa!” De ani buni, satelitii sunt raspunsul. “Dar companiile aeriene au ezitat sau ezita sa adopte noi proceduri. Astfel, trebuie sa schimbam regulile pentru a le obliga sa le adopte.”

Leave a Reply