Features

GUEST POST / Cum vede un pasionat spotting-ul

By 26-01-2013 January 5th, 2017 No Comments
alt

Pentru unii, spotting reprezinta poate un joc cu sageti sau gasirea a 5 diferente in doua poze aproape identice. Exista insa o categorie pentru care spotting-ul inseamna pasiune.

Acea categorie aparte este formata din persoanele pasionate, in acelasi timp, si de aviatie si de fotografie. Conform definitiei, spotting-ul aviatic presupune trecerea in registru a inmatricularii avioanelor care aterizeaza pe un aeroport. Ca fapt divers, exista si spotting de autobuze, are propria definitie pe Wikipedia. In anul 2013 nu mai exista spotteri inarmati cu un scaun de pescar, un carnetel si un creion cum probabil au fost in trecut, ci acum sunt inarmati cu aparate foto de ultima generatie si obiective cat mai mari iar pozele stau marturie pentru asta. Pentru ce sa faci o poza buna daca nu o poti impartasi cu prietenii? Pentru asta exista Facebook si alte retele sociale, insa daca vrei sa o admire toti pasionatii de aviatie din intreaga lume atunci fotografia ta trebuie sa fie pe Airliners.net sau alte site-uri de acest gen.

alt

Acolo este Mecca pasionatilor de aviatie, acolo se discuta despre lumea aviatiei si – cel mai important – acolo gasesti poze facute de spotteri. Nu este insa usor sa publici o fotografie pe Airliners.net, tot ce este publicat este verificat si daca nu corespunde poza ta cerintelor moderatorilor atunci nu ai nici o sansa sa iti vezi instantaneul acolo. Asta daca nu cumva e o poza miscata in care un avion “aplauda” din aripi, pe care vor fi mai mult decat bucurosi sa o publice pe site-ul lor chiar pe prima pagina.

alt

Cei mai buni spotteri sunt implicati activ in fenomen, piloti, controlori de trafic sau echipaj de la sol. Datorita lor avem fotografii air-to-air, din cockpit, poze din pozitii imposibile pentru un pasionat extern sau cadre de la First Class, unde nu poti ajunge – in cele mai multe cazuri – decat daca ai biletul corespunzator. O poza de succes este o poza care te lasa fara cuvinte. Exista milioane de poze cu avioane pe un fundal albastru fara sa iti spuna nimic altceva. Apoi exista pozele de la sol facute pe marile aeroporturi, respectiv fotografiile care surprind intalnirea a doua aeronave deasupra norilor.

alt

Am pastrat pentru final instantaneele facute la Maho Beach, pe insula St. Maarten din Caraibe. De altfel, Maho Beach este sinonim cu spotting-ul, pozele surprinse acolo fiind wow chiar si pentru cineva care nu este pasionat de aviatie si nu poate deosebi un Airbus de un Boeing.

alt

Spotting-ul nu are varsta pentru ca este vorba despre pasiune, in primul rand. De la copiii de 1 an care intorc capul dupa avioane si pana la batraneii din fotografia de mai jos, privind avioanele care decoleaza. Ma gandesc ca asta mi-ar placea sa fac si eu la batranete… Text: Mihai Dobre.

alt

 

Leave a Reply