Industry

Game over! Cyprus Airways a fost inchis

By 09-01-2015 January 10th, 2015 No Comments

Pe 9 ianuarie, Cyprus Airways si-a sistat operatiunile dupa ce Comisia Europeana a decis ca transportatorul aerian trebuie sa returneze cele peste 65 de milioane de euro considerate ajutor ilegal de la Stat.

UPDATE 10 ianuarie / Managementul companiei Blue Air se afla in Cipru pentru a gasi solutii impreuna cu oficialii locali de protejare a pasagerilor afectati in urma falimentului Cyprus Airways. O aeronava Blue Air se afla deja pozitionata pe aeroportul din Larnaca.

Conform regulilor UE, o companie poate primi ajutor de la Stat o data la 10 ani, regula pe care Cyprus Airways a incalcat-o, compania primind ajutor si in 2007. Guvernul cipriot trebuie acum sa recupereze aceasta suma data operatorului in 2012 si 2013 ca parte a planului de restructurare. Ca urmare a deciziei Comisiei Europene, Cyprus Airways si-a sistat operatiunile si trebuie sa returneze banii in 10 ani. Va fi numit un administrator si este de asteptat ca licenta de operare sa fie anulata in curand.

Dupa decizia de sistare a zborurilor, Guvernul a afirmat ca va oferi alternative tuturor pasagerilor care au bilete Cyprus Airways. In 2014, Ryanair si Aegean Airlines s-au aratat interesate de operatorul cipriot, dar totul a ramas la stadiu de intentie. Acum, Ryanair si Aegean au inaintat cereri autoritatilor din Cipru pentru a le fi acordate certificate, ceea ce le va permite sa creeze baze pe insula. In 2012, Cyprus Airways a avut pierderi nete de 55,8 milioane de euro, de doua ori mai mult decat cele 23,88 milioane euro inregistrate in 2011.

Leave a Reply