Features

Felix Baumgartner scrie istorie!

alt

Pe 14 octombrie austriacul Felix Baumgartner a devenit primul om din istorie care a depășit viteza sunetului în cădere liberă, sărind de la 39 km altitudine, din stratosferă.

alt

După amânări repetate din cauza condițiilor meteo nefavorabile, saltul istoric pentru care Felix s-a pregătit 5 ani – parte din proiectul Red Bull Stratos – a avut loc pe 14 octombrie. După o ascensiune a capsulei ridicată de un uriaș balon cu heliu care a durat peste două ore, Felix a ajuns la înălțimea de 39.068 de metri, în stratosferă, unde a inițiat procedurile dinainte saltului.

alt

După câteva minute pe durata cărora toți cei care au urmărit transmisia televizată și-au ținut respirația, îndrăznețul Felix s-a aruncat din capsulă îmbrăcat în costumul spațial special și a început amețitoarea coborâre spre Pământ având în spate doar o parașută. Cifrele oficiale arată că Felix a atins o viteză maximă de 1342 km/h (Mach 1.24), depășind astfel viteza sunetului – calculată, în condițiile atmosferice respective, la 1100 km/h. Altfel spus, un record mondial și intrarea în istorie ca primul om care a atins această viteză în cădere liberă! Performanta austriacului de 43 de ani are loc exact la 65 de ani dupa ce Chuck Yeager a depasit bariera sunetului zburand intr-un avion-racheta experimental.

alt

Căderea liberă care a durat 4 minute și 19 secunde. Deschiderea parașutei a avut loc mai devreme decât era programată, având în vedere că Felix a sărit de la peste 39.000 de metri și nu de la 36.576 de metri, așa cum se stabilise inițial. În total, de la desprinderea de capsulă și aterizarea la sol, în deșertul New Mexico (SUA), saltul lui Felix a durat 9:03. Baumgartner devine a treia persoană din istorie care sare de la peste 30.000 de metri şi supravieţuieşte. Predecesorii au fost rusul Eugene Andreev şi americanul Joe Kittinger, ultimul sarind in anul 1960 de la 31.333 de metri. De altfel, Joe a fost și mentorul lui Felix în perioada de pregătire a saltului și singurul cu care Baumgartner a ținut legătura în timpul ascensiunii.

alt

În urma săriturii efectuate cu succes pe 14 octombrie, Felix a doborât 3 recorduri mondiale: viteză supersonică în cădere liberă, cel mai înalt zbor cu balonul efectuat vreodată de o persoană și căderea liberă de la cea mai mare altitudine. Dacă nu și-ar fi deschis parașuta mai devreme decât trebuia, Felix ar fi doborât și al patrulea record, deținut în prezent de Joe Kittinger: cea mai lungă cădere liberă din istorie. In 1960, Kittinger a coborât, în cadere liberă, timp de 4 minute și 36 de secunde.

Știu că toată lumea este cu ochii pe mine și mi-ar fi plăcut ca întreaga planetă să poată vedea ce văd eu acum. Uneori trebuie să te înalți extrem de sus pentru a înțelege cât de mic ești, de fapt.” Cuvintele lui Felix Baumgartner rostite înaintea saltului istoric din 14.10.2012

http://www.youtube.com/watch?v=qGlF4Wtf1WM

Leave a Reply