Industry

Cea mai proasta / buna zi a saptamanii pentru a cumpara un bilet de avion

Martea, vinerea sau in weekend? Care este cea mai proasta zi a saptamanii pentru a cumpara un bilet de avion? Dar cea mai buna? Iata raspunsul.

Potrivit WSJ, analizele facute de Expedia si Airlines Reporting Corp. (care au luat in calcul biletele vandute la nivel mondial anul trecut) arata ca biletele sunt cu 13% mai scumpe vinerea decat duminica. Un motiv: pasagerii care nu zboara in interes de serviciu tind sa rezerve bilete mai mult in weekend, in timp ce pasagerii business le rezerva vinerea. Marti este considerata inca, de numeroase persoane, ziua cea mai buna pentru a prinde bilete ieftine sau vreo promotie. De ce?

PJ-CE463_MIDSEA_16U_20151209135710Responsabilii cu preturile biletelor din cadrul companiilor aeriene vin la birou luni si se uita la vanzarile de peste weekend. Daca nu s-au vandut suficiente bilete, se gandesc la o promotie si incarca preturile reduse in sistem luni noapte, urmand ca oferta respectiva sa apara marti in presa. 2/3 din toate preturile promotionale sunt incarcate in sistemele de rezervari incepand cu luni noaptea. Promotiile expira, de obicei, vinerea, si preturile incep sa urce. Pe de alta parte, numeroase companii aeriene ridica preturile vinerea pentru a vedea daca si rivalii fac acelasi lucru in weekend. “Eu mi-as lua bilete in weekend sau la inceputul saptamanii, evitand vinerea” afirma Greg Schulze, Senior Vicepresident of Global Tour and Transport, Expedia.

PJ-CE448_MIDSEA_16U_20151209130630

Cat de devreme rezervi un bilet (fata de data zborului) este un alt factor important in obtinerea celui mai bun pret. In general, ideal ar fi sa faci acest lucru cu aproximativ doua luni inainte de decolare. Studiile arata ca cele mai ieftine bilete Economy Class pentru zboruri in interiorul SUA au fost vandute, in medie, cu 57 de zile inainte de plecare. Pentru zboruri din America de Nord spre Caraibe, cele mai bune preturi au fost (in medie) cu 77 de zile inainte, in timp ce preturile cele mai scazute pentru zboruri in Europa au fost cu 140 de zile inainte. De asemenea, din America de Nord spre Europa cel mai bine este sa rezervi cu 176 de zile inainte de data calatoriei.

Totodata, computerele responsabile cu preturile biletelor analizeaza fiecare zbor si il compara cu oferta companiilor concurente. Daca un zbor este operat la ore decente si ofera timpi buni de conexiune, pasagerii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru el. Daca zborul nu este foarte atragator, atunci computerele ar putea micsora pretul pentru a se vinde mai multe bilete si a se ocupa locurile in avion.

via Ruxandra Sirbu. Foto main: Terraceatkuta.

PJ-CE447C_MIDSE_9U_20151209130610

Leave a Reply