Industry

Boeing 777 ecoDemonstrator pentru testarea in zbor a unor noi tehnologii

Boeing a prezentat 777 ecoDemonstrator, exemplar care va fi folosit in 2019 ca avion de test pentru 50 de proiecte. In septembrie, acest 777 va ajunge si la Frankfurt, unde va fi prezentat oficialilor guvernamentali, reprezentantilor din industrie si studentilor din industria aeronautica.

Inmatriculat N772ET, avionul are motoare Pratt & Whitney PW4000 si a fost livrat catre Air China in 2001. Operatorul chinez l-a scos din flota in august 2018, iar Boeing l-a cumparat in decembrie. Multe dintre zborurile-test vor fi operate cu bio-kerosen, pentru a reduce emisiile de CO2. Dintre tehnologiile care vor fi testate amintim:

– camere video pentru a oferi pasagerilor imagini din exteriorul avionului
– transmiterea de informatii digitale intre controlorii de trafic aerian, cockpit si centrul de operatiuni al companiei aeriene pentru a optimiza siguranta si planificarea rutelor
– aplicatie EFB (Electronic Flight Bag) care foloseste urmatoarea generatie de comunicatii pentru a oferi pilotilor, in mod automat, informatii legate de rerutare in functie de conditiile meteo
– tehnologii “smart” care pot monitoriza temperatura si umiditatea la bord pentru a facilita ajustarile automate

Programul Boeing ecoDemonstrator a “decolat” in 2012, iar pana in 2018 cinci avioane (737-800, 787-8 Dreamliner, 757, Embraer 170 si 777F) au testat 112 tehnologii. Peste o treime dintre tehnologiile testate au ajuns pe modele din gama Boeing sau la parteneri din program. Aproape jumatate sunt testate in continuare, iar restul au fost terminate dupa ce specialistii au adunat datele necesare.

JUST PAINTED / Boeing’s new 777 #ecoDemonstrator just came out of paint and is gearing up to test technologies to…

Publicată de Aeronews pe Luni, 1 iulie 2019

First look at the Boeing ecoDemonstrator 777.

Publicată de Christopher McGreevy pe Marţi, 2 iulie 2019

Leave a Reply