Features

Avionul solar, un nou zbor de succes

alt

Solar Impulse, primul avion care poate zbura ziua și noaptea doar cu energia solară acumulată, a completat cu succes prima etapă a unui zbor care va traversa continentul american.

Pilotat de aventurierul elvețian Bertrand Piccard, Solar Impulse a decolat pe 3 mai de la baza aeriană Moffett din California și a aterizat 18 ore mai târziu, pe 4 mai, în Phoenix, Arizona. Zborul a decurs fără incidente, viteza medie fiind de 50 km/h. Acesta nu este primul zbor efectuat de Solar Impulse. Aeronava a mai realizat unul de 26 de ore în iunie 2012, când a zburat între Europa (Madrid) și Africa (Rabat). 

Itinerariul american pe care Solar Impulse îl va urma permite staționarea avionului câte 10 zile în locații de interes pentru a promova tehnologia. Dintre escale amintim Dallas, Texas și Washington DC, New York urmând să fie, la începutul lunii iulie, punctul-terminus. Pe durata zborului trans-continental Solar Impulse va fi pilotat alternativ de Piccard și de elvețianul Andre Borschberg, inginer și fost pilot de avioane de vânătoare (Solar Impulse are un singur loc).

Solar Impulse dispune de 4 motoare electrice și este propulsat de energia oferită de 12.000 de celule solare. Avionul poate zbura noaptea la o altitudine de 8.230 de metri și poate coborî ușor ulterior, reducând altitudinea, până la răsărit, când soarele va începe reîncărcarea celulelor. Lansat în 2003, proiectul urmărește să arate ce se poate face în materie de zboruri fără combustibilii convenționali și emisiile poluante aferente. Cei doi temerari elvețieni au declarat că vor să zboare cu Solar Impulse în jurul lumii, realizare programată pentru 2015. Mai multe informații: www.solarimpulse.com.

http://www.youtube.com/watch?v=Xx618H821E4

Leave a Reply