Features

FEATURE: Revine supersonicul comercial?

alt

Concorde este istorie dar asta nu înseamnă că alți producători nu lucrează la propriile proiecte ce ar putea readuce zborurile supersonice comerciale. Iată câteva dintre acestea.

NASA a publicat recent pe site-ul său o fotografie ce arată macheta unui viitor model Boeing destinat zborurilor supersonice comerciale. Macheta este arătată în interiorul tunelului aerodinamic NASA efectuând o serie de teste. În cadrul acestora cercetătorii au studiat felul în care schimbarea fluxului de aer prin intermediul fantelor amplasate pe avion afecetează performanțele acestuia la viteze supersonice.

Fanta situată pe partea dreaptă a avionului este mai mare decât cea din stânga pentru că include un dispozitiv controlat prin telecomandă cu ajutorul căruia fluxul de aer poate fi ajustat. Acest supersonic comercial Boeing ar urma să măsoare 80 de metri lungime, să aibă o anvergură a aripilor de 32 de metri și capacitatea de a transporta 80 de pasageri rulând cu 2200 km/h. Nu doar Boeing lucrează la proiecte de acest gen, ci și alți producători de calibru. Mai jos, alte prototipuri ale unor supersonice comerciale.

A2, avion hipersonic produs de ESA / 145 m lungime, 40 m anvergură, 300 de pasageri

alt

Supersonicul NASA și Lockheed Martin / 63 m lungime, 25 m anvergură, 200 pasageri

alt

ZEHST, supersonic EADS, DGAC și Onera / 80 m lungime, 40 m anvergură, 80 de pasageri

alt

Subsonicul Lockheed Martin / 55 m lungime, 52 m anvergură, 224 de pasageri

alt

Subsonicul Boeing / 225 m lungime, 45 m anvergură, 224 de pasageri

alt

Subsonicul Northrop Grumman / 33 m lungime, 70 m anvergură, 224 de pasageri

alt

Leave a Reply