Pe 10 iulie la 01:00 (ora României) Deborah Hersman, președintele NTSB, a susținut o conferință oferind noi date despre zborul 214 și Boeing-ul 777 prăbușit la San Francisco (SFO).
În decursul zilei de ieri, 9 iulie, CEO-ul Asiana Airlines a sosit la San Francisco cu același zbor 214, urmând ca astăzi să viziteze locul impactului și să vorbească cu cei 4 piloți. Aceștia au fost deja interogați de anchetatorii americani, care au acum noi date despre ce s-a întâmplat sâmbătă, 6 iulie, când Boeing-ul 777-200ER a ratat aterizarea pe aeroportul SFO. Iată ce a declarat Debbie Hersman, președintele NTSB, cu ocazia conferinței de presă ce a avut loc în San Francisco marți după-amiaza.
La manșă se afla căpitanul Lee Gang Guk, secondat de căpitanul-instructor Lee Jeong-min. In cockpit se mai afla inca un pilot, al patrulea fiind in afara cockpit-ului. Desi zburase multe ore pe Boeing 737, A320 si chiar si Boeing 747, Lee Gang Guk avea doar 43 de ore de zbor pe 777, venind de pe Airbus A320, și ateriza pentru prima dată cu acest tip de avion la San Francisco. De asemenea, era pentru prima dată când Lee Jeong-min se afla în postura de căpitan-instructor și nu mai zburase alături de Lee Gang Guk. Când avionul se afla la 1219 m altitudine, apropiindu-se de pista 28L, cei doi au realizat că aeronava este “puțin cam sus” față de traiectoria ideală pentru aterizarea vizuală, fără ajutorul sistemului ILS. Astfel, au setat ca rata de coborâre la 457 metri/minut, fapt care – contrat așteptărilor – a făcut ca Boeing-ul 777-200ER să coboare prea rapid.
EMOTIONANT: Un 777 Asiana Airlines, zborul 214, aterizeaza la San Francisco pe langa avionul avariat in accidentul din 6 iulie.
Ajunși la 152 de metri altitudine, Lee Jeong-min a observat cele 3 lumini roșii ale sistemului PAPI – explicat aici – care le spunea că sunt prea jos. Instructorul i-a spus căpitanului care controla avionul să urce. În același timp, aeronava a deviat de la linia mediană a pistei, forțând echipajul să facă o serie rapidă de ajustări în două direcții – pe verticală, dar și pe orizontală – pentru a se încadra corect.
Ocupați cu aceste ajustări ambii piloți au uitat să monitorizeze viteza aeronavei, care scădea periculos de mult. Setaseră viteză pentru aterizare la 137 de noduri (254 km/h) și au crezut că sistemul autothrottle menține această valoare, a spus președintele NTSB în urma interogării lui Lee Jeong-min. Totuși, sistemul automat de menținere a vitezei nu a menținut-o la 254 km/h din motive încă neclare.
Realizând acest lucru, Lee Jeong-min a turat motoarele – care au răspuns imediat – pentru a câștiga altitudine. Din păcate era prea târziu. Boeing-ul 777-200ER avea o viteză de numai 190 km/h, atingând 207 km/h când botul a trecut peste marcajul de la capătul pistei 28L. Chiar și așa avionul se afla prea jos, astfel că trenul principal de aterizare a lovit digul ce desparte pista aeroportului de apele golfului San Francisco. Imediat coada a lovit pista și s-a desprins, moment în care două pasagere chineze de 16 ani aflate pe locurile din spate au fost aruncate din avion și au decedat. În continuare avionul a sărit în sus, spun piloții, a derapat spre stânga și s-a rotit la 360 de grade fiind foarte aproape să se răstoarne pe plafon, după care s-a oprit în afara pistei. Impactul cu solul a fisurat rezervorul motorului drept (desprins de aripă și găsit cu mult în fața aeronavei), aceasta fiind și cauza incendiului care a izbucnit, arzând plafonul părții din față a fuselajului.
Anchetatorii NTSB au intrat în cockpit și au găsit sistemul autothrottle armat, afirmă Debbie Hersman. “Armat înseamnă că sistemul e gata să fie activat și folosit într-un mod operațional anume, acesta fiind un aspect pe care încă îl analizăm”, a completat Hersman. De asemenea, NTSB va cerceta, alături de FAA, cum au decurs aterizările pe pista 28L din 1 iunie până în prezent. Pe 1 iunie 2013 oficialii aeroportului SFO au oprit sistemul ILS (Instrument Landing System) pentru 3 luni pentru a termina un proiect de construcție la celălalt capăt al pistei. Totodată, NTSB va analiza, alături de Boeing, de ce două dintre toboganele de urgență pentru evacuarea pasagerilor s-au umflat în interiorul avionului, imobilizând un însoțitor de zbor și ducând astfel la pierderea de secunde prețioase. Cele două tobogane au fost sparte ulterior pentru a permite evacuarea pasagerilor.
ANALIZA: Panta zborului Asiana 214 din zilele de 4, 5 si 6 iulie. De mentionat ca pe 5 iulie aeronava a aterizat cu bine din a doua incercare, dupa ce anterior facuse un go-around.
VIDEO: O stewardesă vorbește despre aterizarea ratată
http://www.youtube.com/watch?v=pM_V7uLaPMU
S-a numărat printre cei 12 însoțitori de zbor aflați la bordul Boeing-ului 777 prăbușit la San Francisco. Lee Yoon Hye (40 de ani) lucrează pentru Asiana Airlines de 18 ani. Iată ce a povestit. “Ne pregăteam să aterizăm, avionul s-a ridicat ușor ca și cum ar decola după care – boom! – a urmat impactul. A fost mai mult decât o aterizare dură, avionul derapând mai apoi în stânga și în dreapta.” După oprirea aeronavei Lee a observat că toboganul de urgență al ușii din dreapta-față s-a umflat în interior, imobilizând o colegă sub greutatea lui; același lucru s-a întâmplat și cu un tobogan din partea posterioară a avionului.
După ce toboganele au fost dezumflate cu un topor și cu un cuțit de bucătărie, Lee și ceilalți însoțitori de zbor au început să-i ajute pe pasageri să iasă din avion în timp ce un incendiu izbucnise deja în partea din față. Lee Yoon Hye, considerată o eroină de numeroși pasageri care au supraviețiut, afirmă că a părăsit ultima avionul, nu înainte de a privi înapoi: “Plafonul se prăbușise și simțeam cum avionul este tras de ceva. Mai departe nu am putut vedea, avem impresia că există un perete care-mi bloca privirea.” Lee nu a aflat despre ruperea cozii decât după ce a părăsit Boeing-ul 777-200ER. Atunci și-a dat seama cât de gravă fusese aterizarea ratată și cât de norocoasă a fost că a scăpat.