Industry

American Airlines și US Airways vor fuziona

alt

Cele două companii aeriene vor fuziona, dând naștere celui mai mare transportator aerian din lume ca număr de pasageri  și flotă. Valoarea aliantei este estimată la 11 miliarde de dolari.

Noua companie se va numi American Airlines dar va fi condusă de actualul CEO al US Airways, Doug Parker. CEO-ul AA, Tom Horton, va fi președinte non-executiv al board-ului până la mijlocul anului viitor. Sediul noii companii va fi în Fort Worth, Texas. Hub-urile principale vor fi: Philadelphia, Charlotte, Phoenix, Washington, D.C., Dallas/Fort Worth, Miami, Chicago, New York și Los Angeles. Alte fuziuni notabile din aviația americană: Delta și Northwest în 2008, United și Continental în 2010, Southwest și AirTran în 2011. Chiar dacă noul American va depăși United ca număr de pasageri și flotă, United rămâne lider pe plan mondial ca destinații – 375 versus 336 pentru American Airlines + US Airways.

alt

Creditorii American vor deține 72% din acțiunile noii companii, în timp ce creditorii US Airways vor avea 28% din totalul acțiunilor. Totodată, US Airways va ieși din Star Alliance și se va alătura oneworld, acolo unde American Airlines este membru fondator. AA se află încă sub protecția legii falimentului din SUA și a pierdut 12 miliarde de dolari în ultimii 10 ani. De cealaltă parte, US Airways a fost profitabilă în ultimii 3 ani. Potrivit cifrelor de anul trecut, US Airways este a cincea mare linie aeriană din SUA ca trafic de pasageri, în timp ce AA ocupă poziția a treia în acest clasament.

alt

În urma fuziunii noua linie aeriană va număra 98.000 de angajați, 1500 de avioane, 6700 de zboruri zilnice către 336 destinații din 56 de țări și încasări de aproape 40 de miliarde de dolari. Estimările bazate pe datele din 2012 arată că noua companie va transporta anual peste 187 de milioane de pasageri. Va fi lider de piață pe 2/3 din teritoriul Statelor Unite – East Coast și Midwest – și principala linie aeriană din America Latină, dar va avea o prezență mai slabă ca rivalii United și Delta în Asia. Este de așteptat ca fuziunea să fie finalizată și să primească toate aprobările din partea autorităților americane în trimestrul III al acestui an. Până atunci, atât American Airlines cât și US Airways vor continua să opereze propriile zboruri și să vândă separat bilete. Mai multe informatii despre noua companie-gigant, aici.

http://www.youtube.com/watch?v=nJPTtIOAls4

Leave a Reply