Features

Airbus-uri fara geamuri la cockpit?

alt

Un brevet de inventie Airbus depus la United States Patent and Trademark Office aduce in discutie avioanele viitorului. Mai precis, cockpit-uri fara geamuri.

Pasionatii de aviatie au ajuns macar o data in cockpit-ul unui avion. S-au asezat pe scaunul copilotului sau al comandantului si au admirat privelistea, gandindu-se cum ar fi sa vada zilnic panorame de exceptie deasupra norilor. Ei bine, in viitor s-ar putea sa avem avioane fara geamuri la cockpit. Mai mult, pozitia cockpit-ului ar putea fi modificata, ajungand fie in cala avionului, fie in spate, la baza “cozii”. Cel putin asta sugereaza un brevet de inventie Airbus.

In prezent este greu sa concepem un avion de pasageri fara geamuri la cockpit si fara ca acesta sa se afle in “nasul” aeronavei. Argumentele Airbus care sustin brevetul de inventie respectiv? In primul rand, geamurile ranforsate adauga greutate avionului, eliminarea lor ducand la scaderea greutatii si optimizarea consumului. Un alt argument – important, spune Airbus, pentru companiile aeriene: cockpit-ul amplasat in fata rapeste din spatiul rezervat First / Business Class.

alt

Astfel, Airbus doreste sa mute pilotii din “nasul” avionului si sa introduca ecrane pentru ca acestia sa poata urmari ce se intampla in jurul aeronavei, geamurile lipsind. Gratie unei combinatii de camere aflate la bord si date stocate in prealabile, noua solutie le-ar permite pilotilor “sa fie inconjurati de un univers 3D”. Airbus explica: “Spre exemplu, cand avionul ruleaza la sol, pe aeroport, si se apropie de spatiul de parcare, imaginea proiectata ar putea fi una 3D a aeroportului (stocata intr-un baza de date sau intr-un server) sau ar putea proveni de la o camera video a aeroportului. Gratie streaming-ului in timp real, eventualele avioane din vecinatate sau obstacole vor putea fi observate de piloti.”

De subliniat ca acesta este, momentan, doar un brevet de inventie si nimic mai mult. S-ar putea sa nu se ajunga niciodata aici, la fel de bine cum solutia Airbus ar putea deveni realitate candva in viitor.

alt

alt

alt

Leave a Reply