Industry

Aeroportul Iasi: trafic de pasageri in crestere in primul trimestru

Fata de ianuarie-martie 2015, numarul pasagerilor care au optat pentru serviciile aeroportului iesean in primul trimestru 2016 este mai mult decat dublu, ajungand la 143.388, si aproape triplu fata de numarul de calatori inregistrat in intervalul similar din 2014.

Conectivitatea crescuta din utimii trei ani a creat premisele cresterii constante a traficului aerian la Aeroportul Iasi, si implicit a numarului de pasageri, in conditiile in care aerogara ieseana are adresabilitate regionala, reusind sa devina atractiva pentru companiile aeriene, prin infrastructura complexa si moderna, oferind in acelasi timp multiple oferte de zbor spre 16 destinatii externe, dar si interne.

Marius Bodea, Presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi: „In mod cert, dinamica accelerata de dezvoltare si cresterea constanta a numarului de calatori la Aeroportul Iasi sunt o provocare pentru noi, insemnand, de fapt, mai multa preocupare si responsabilitate din partea noastra. Continuarea dezvoltarii infrastructurii Aeroportului Iasi, printr-un proiect vizionar, realizabil in etape in urmatorii ani, este absolut necesara, tinand cont ca anul acesta va suprinde un trafic de peste 850.000 de pasageri, aproape de trei ori mai mare fata de anul anterior, iar in 2017 datele companiilor arata ca am putea atinge pragul de un milion de pasageri, mai ales ca sunt anuntate curse noi, iar unele companii urmeaza sa mareasca frecventa unor zboruri. In plus, dorim sa atragem la Iasi un numar cat mai mare de pasageri, inclusiv din Republica Moldova si Ucraina, lucru care se intampla deja. Trebuie sa intelegem ca aceasta crestere a traficului inseamna, inainte de toate, mai mult dinamism, mai multa deschidere si, implicit, multiple posibilitati de dezvoltare economica a Iasului, dar si a intregii regiuni de Nord-Est.”

De asemenea, in primul trimestru al acestui an Aeroportul Iasi prezinta un nou rezultat financiar pozitiv. Concret, a fost consemnat un profit contabil estimativ, in valoare de 922.353 Ron, fata de 300.000 Ron, cat a insemnat profitul contabil inregistrat in 2015. Cu alte cuvinte, Aeroportul Iasi a reusit, in aceasta etapa, sa se desprinda de finantarea Consiliului Judetean, autoritatea tutelara, si sa nu mai foloseasca bani publici. Astfel, in primul trimestru al anului 2016, pentru activitatea de exploatare a bazei aeroportuare s-a inregistrat un profit contabil in valoare de 569.800 Ron, iar pentru activitatea economica, profitul contabil este de 352.553 Ron.

Marius Bodea, Presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi: „Aeroportul Iasi demonstreaza inca o data ca abordarea unui management orientat spre rezultate, cu planificari, organizari si monitorizari serioase duce la atingerea profitabilitatii, indiferent daca vorbim de o intreprindere publica si indiferent daca istoria recenta demonstra parca imposibilitatea atingerii profitabilitatii. Inregistrarea unui rezultat financiar pozitiv de peste 200.000 de euro, doar in primul trimestru din an, este dovada construirii unui mecanism solid de administrare si valorizare a bazei aeroportuare din Iasi. Vom reinvesti aceste sume obtinute in elemente de siguranta si securitate aeronautica, pe de o parte, insa dorim sa investim mai energic in zona de confort pentru pasagerii nostri, cu accent pe accesabilitatea informatiilor de interes din zonele publice, in mediul online, precum si in zona de parcare a autoturismelor pasagerilor, prin crearea de fluxuri multiple de acces in parcare, achizitia de noi parcometre, largirea serviciilor complementare din zona publica si de asteptare. Bineinteles, prioritar este si realizarea documentatiilor necesare, startarea investitiilor in redimensionarea Terminalul 2 de pasageri, pentru a putea face fata fluxului de pasageri in continuua crestere, precum si startarea organizarii zonei de cargo aeroportuar.” Foto: George Nauznicov.

Leave a Reply