Industry

Zbor Ethiopian Airlines deturnat la Geneva

alt

În această dimineață, Boeing-ul 767-300ER (ET-AMF) care efectua zborul ET702 între Addis Ababa și Roma a fost deturnat. Aeronava a aterizat în siguranță la Geneva. Iata filmul evenimentelor.

UPDATE 10:15 Politia elvetiana a confirmat: copilotul a fost cel care a deturnat Boeing-ul 767, zborul ET702 Ethiopian Airlines. Copilotul a preluat controlul avionului cand comandantul s-a dus la toaleta, iar dupa aterizare a parasit cockpit-ul cu ajutorul unei franghii. Copilotul nu era inarmat si a fost arestat.

UPDATE 09:30 Aeroportul Geneva a fost redeschis pentru decolari si va fi redeschis si pentru aterizari la 09:45, ora Romaniei. Unii spun ca persoana care a deturnat avionul ar face parte din echipaj, putand fi chiar unul dintre piloti. Alte surse spun ca aeronava a aterizat intr-un singur motor la Geneva, cel de-al doilea oprindu-se din cauza faptului ca nu mai avea carburant.

UPDATE 09:00 Oficialii aeroportului Geneva au confirmat arestarea persoanei responsabile cu deturnarea avionului. O conferinta de presa va avea loc la 10, ora Romaniei. Turnul de control spune ca aeroportul va fi redeschis “in curand”.

UPDATE: Inregistrarile audio cu discutia pilotilor cu turnul de control si mentiunea pilotilor ca parasesc avionul pe geamurile cockpit-ului. Pana la aterizare, avionul a fost escortat de doua supersonice Eurofighter Typhoon.

Zborul Ethiopian Airlines 702, operat cu un Boeing 767-300ER (ET-AMF), a decolat din Addis Ababa la 12:30 AM si trebuia sa aterizeze la Roma la ora locala 16:40. Cand se afla deasupra Sudanului, pilotii ar fi emis codul de alerta 7500, care inseamna deturnare. Conform FlightRadar24, aeronava a intrat intr-un holding pattern deasupra Genevei cerand permisiunea sa aterizeze de urgenta. Cel mai probabil, in acest timp autoritatile au negociat cu atacatorii aflati la bordul avionului. Unele surse afirma ca aeronava a fost foarte aproape de a ramane fara carburant si ca unul dintre motoare chiar s-a oprit, nemaivand combustibil.

In cele din urma, zborul ET702 a aterizat pe aeroportul din Geneva la 06:10 ora locala, Boeing-ul fiind tras intr-o zona izolata a aeroportului. Se pare ca pilotii au iesit pe geamuri din cockpit, iar conversatiile purtate cu turnul de control si autoritati au implicat negocieri. Aeroportul din Geneva si spatiul aerian adiacent sunt inchise momentan (8 AM ora Romaniei). Toti pasagerii si membrii echipajului sunt in siguranta, a declarat un purtator de cuvant al aeroportului. In 1996, un alt 767 deturnat a fost nevoit sa amerizeze dupa ce a ramas fara combustibil, zborul 961. 125 dintre cei 175 de pasageri si membri ai echipajului au decedat, inclusiv teroristii.

VIDEO: Ultimele 10 minute dinaintea aterizarii zborului ET702 + conversatiile dintre piloti si turnul de control.

http://www.youtube.com/watch?v=Meve5UJ174A

http://www.youtube.com/watch?v=p4usbxDOwA4

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply