Industry

VIDEO / Venirea 737-800 TAROM (YR-BGJ) la Bucuresti si circul politic adiacent

Desi sosirea Boeing-ului 737-800 la Otopeni trebuia sa fie strict un eveniment aviatic, politicienii nu au ratat ocazia de a fi prezenti pentru a da bine pe camera.

Vom fi scurti si la obiect. TAROM trebuia sa organizeze un eveniment media pentru a marca venirea Boeing-ului 737-800, lucru pe care l-a si facut pentru aeronava sosita ieri si botezata “Sarmizegetusa” (inmatriculare YR-BGJ). Intrarea in flota a unui 737-800 nu mai este de ani buni o noutate pentru Ryanair, Blue Air sau alti operatori. Pentru TAROM insa, evenimentul de ieri a fost important pentru ca vorbim despre primul avion nou – a se citi “venit de la fabrica Boeing” – intrat in flota in ultimii 10 ani.

LA BORDUL si in cockpit-ul 737-800 #TAROM (YR-BGJ).

Publicată de Aeronews pe Miercuri, 24 mai 2017

Aeronava este inchiriata pe o perioada de 10 ani, rata lunara fiind – potrivit unor surse apropiate companiei – de aproape 400.000 de euro. Din informatiile noastre, TAROM a primit o oferta mai buna din partea Airbus pentru A320 la sfarsitul anului trecut (noiembrie-decembrie), pe care insa a ignorat-o, optand pentru Boeing. Vom reveni pe acest subiect. Inainte de aterizarea pe aeroportul Henri Coanda si salutul tunurilor cu apa, YR-BGJ a facut o trecere peste pista 26L insotit de doua F-16 ale Fortelor Aeriene Romane. Trebuie spus ca TAROM a mai avut trei Boeing-uri 737-800 in flota (186 de locuri) inmatriculate YR-BGP, YR-BGR si YR-BGS, pe care le-a returnat insa, ramanand, din gama 737, cu patru 737-300 si patru 737-700.

SALUTUL tunurilor cu apa pentru #B737-800 #TAROM (YR-BGJ).

Publicată de Aeronews pe Miercuri, 24 mai 2017

Al doilea 737-800 (YR-BGK) urmeaza sa soseasca la Bucuresti saptamana viitoare si va fi botezat, conform Stirilor Pro TV, “Marea Unire”. Avionul ar trebui sa plece astazi de la uzina Boeing, sa faca o escala in Islanda pentru realimentare si apoi sa ajunga la East Midlands, unde ii vor fi aplicate logo-urile TAROM. YR-BGJ si YR-BGK ofera cate 189 de locuri, configuratie aleasa de operatorul low-cost ce trebuia sa primeasca avioanele. Momentan nu au clasa Business (urmeaza sa fie reconfigurate in acest sens), nu ofera sistem de divertisment la bord (IFE), iar spatarele scaunelor nu se rabateaza. Mai multe detalii despre primele destinatii spre care vor zbura.

LIVE / Sosirea Boeing-ului 737-800 #TAROM (YR-BGJ) in formatie cu doua F-16. #airforce #ROAF Forţele Aeriene Române

Publicată de Aeronews pe Miercuri, 24 mai 2017

Ce nu ne-a placut la evenimentul de ieri – si sunt multi altii deranjati de acest lucru – a fost prezenta a numerosi politicieni care au profit de moment pentru a se mai promova putin si a se mai bate cu pumnii in piept. Din punctul nostru de vedere, doar Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, si CEO-ul TAROM trebuiau sa fie acolo. Atat si nimic mai mult. Restul policitienilor – in frunte cu Liviu Dragnea – nu aveau ce cauta la un eveniment care ar fi trebuit sa fie 100% aviatic. Asteptam cu nerabdare venirea celor doua avioane widebody cu care TAROM va relua zborurile spre China si SUA pana la sfarsitul anului – conform declaratiilor Ministrului Transporturilor – sa vedem cati politiceni vor fi “la datorie”. Fara indoiala, mai multi decat ieri. Place your bets! 🙂

Foto / video: Rares Mandu, Aeronews; foto F-16: TAROM.

 

Leave a Reply