Scurt-curier cu widebody. Pe 6 februarie, Air France a operat primul zbor cu 787-9 Dreamliner (F-HRBA) pe ruta Paris CDG – Londra LHR. Nu puteam rata ocazia, asa ca am inceput saptamana la inaltime. La propriu.
Un scurt reminder. Stiti deja ca puteti zbura cu 787-9 Dreamliner Air France intre Paris si Londra de 6 ori / saptamana, mai putin miercuri, pana pe 28 octombrie. Primul 787 a intrat in flota AF pe 2 decembrie 2016, iar al doilea va veni in aprilie. Pe 6 ianuarie, aeronava F-HRBA a operat primul zbor cu pasageri, urmate de altele patru pe 7 si 8 ianuarie, dupa care pe 9 ianuarie a fost introdus spre Cairo. Alte destinatii scurt-curier spre care Air France va zbura cu 787 sunt Lyon si Barcelona, in timp ce Montreal il va primi din 1 mai si Atlanta, in octombrie.
AF1680 CDG 07:25 – 07:45 LHR 789 / zilnic, fara miercuri
AF1681 LHR 09:40 – 11:55 CDG 789 / zilnic, fara miercuri
Revenind la zborurile Air France din dimineata zilei de 6 februarie (AF1680 Paris – Londra si AF1681 Londra – Paris), au reprezentat a 3-a experienta a noastra la bordul unui 787 Dreamliner (altele urmeaza in 2017, tineti aproape) si a doua oara cand am zburat cu un widebody pe o ruta scurt-curier (prima data, Varsovia-Roma in 2014). Am incercat un 787-8 Dreamliner in Economy si spre Tokyo Narita, tot din Varsovia (zborul inaugural), asa ca am ajuns sa cunoastem bine avionul. Avand in vedere ora decolarii spre Londra (7:30 AM), am sosit la Paris duminica dupa-amiaza. Din Bucuresti am zburat cu un A320 Air France vopsit in livery Paris 2024, AF sustinand astfel candidatura Parisului pentru a gazdui Jocurile Olimpice. Cu ajutorul prietenilor de la Mondo Trips (le puteti da un Like si pe pagina de Facebook) am ales un hotel situat la doar 2 km de aeroportul Charles de Gaulle: Mercure Roissy CDG.
In dimineata zilei de 6 februarie am ajuns devreme la poarta K51 din Terminalul 2E, de unde am facut si un live streaming pe pagina Aeronews de Facebook pentru ca pasionatii de aviatie sa poata admira aeronava. Livery-ul Air France, fara prea multe culori aplicate pe fuzelaj, ii evidentiaza bine proportiile, pentru multi 787 fiind cel mai frumos model din gama Boeing. Fiind SkyTeam Gold in programul frequent flyer Flying Blue al AF-KLM, am urcat printre primii pasageri in avion, locul ales pe segmentul CDG-LHR fiind 18A (la retur am venit in 17K – evident, loc la geam). Imbacarea pasagerilor a durat mai mult decat era prevazut, multi dintre ei fotografiind interiorul aeronavei (se vedea ca este prima experienta a lor cu un 787) inainte de a ajunge la locurile lor. Surprinzator, Parisul ne-a intampinat cu o dimineata ploioasa, in timp ce aterizarea pe aeroportul Heathrow s-a facut in lumina unui rasarit superb.
Decolarea de pe CDG a avut loc la 8:08 in loc de 07:30 (din cauza imbarcarii), aterizarea la Heathrow fiind la 07:50 ora locala (08:50 ora Frantei). Am uitat rapid de stropii de ploaie de pe geam, care ne-au incurcat la filmarea decolarii, dupa ce am trecut de plafonul de nori gratie culorilor rasaritului si nuantelor metalice capatate de aripa emblematica a Dreamliner-ului. Fiind un zbor scurt, pasagerii au fost serviti cu apa, cafea si bauturi racoritoare plus croissante. Virajele la stanga efectuate pe durata coborarii catre Heathrow si cadrele filmate la touchdown ne-au confirmat alegerea inspirata a unui loc pe partea stanga a aeronavei, dupa cum o arata si clipurile de mai jos. Ca si la Paris, Internet-ul londonez avea viteza melcului, chiar si pe 4G, drept pentru care live stream-ul facut din Dreamliner in timpul rularii spre Terminalul 4 a fost mai scurt decat am fi vrut. Ne-am revansat insa inaintea decolarii spre Paris (video), cand am surprins si un A380 Etihad Airways – pushback si rulare catre pista – cu logo NY FW (New York Fashion Week) pe nacelele motoarelor.
Dupa aterizarea la Heathrow, in timp ce pasagerii ieseau din avion, ne-am dus in cockpit, unde am stat de vorba cu cei 2 comandanti aproape 10 minute. Pe unul dintre acestia, Carlo, il urmaream deja pe Twitter, asa ca dialogul a “decolat” cu usurinta. Carlo, care zboara si pe Boeing-urile 777 Air France, ne-a spus ca iubeste Dreamliner pentru manevrabilitate, felul in care arata si tehnologiile de varf inglobate. “Este un model revolutionar si ma bucur ca sunt printre primii piloti Air France 787.” L-am intrebat ce ar alege dintre 777 si Dreamliner. Raspunsul lui? “Greu de zis! Amandoua sunt niste widebody-uri exceptionale, fiecare cu sarmul lui. Sunetul motoarelor GE90 la decolare este inconfundabil si creeaza dependenta, in timp ce 787 te cucereste prin wingflex-ul aripilor si prin felul in care a ridicat stacheta in aviatie.”
Dupa aproape o ora petrecuta in aeroportul Heathrow, Terminalul 4, a venit vremea sa ne imbarcam din nou pe primul 787-9 Air France pentru zborul retur spre Paris (am decolat la 10:00, aterizarea la Paris avand loc la ora locala 11:44). Fiind un zbor scurt-curier, conexiunea Wi-Fi din aeronava nu a fost activata, insa ea poate fi incercata, in toate clasele de calatorie, pe rutele lung-curier. Ca layout, Air France a ales pentru 787 o configuratie in 3 clase, 276 de locuri in total: 30 in Business Class (layout 1-2-1 si 42 inci seat pitch), 21 la Premium Economy (layout 2-3-2 si 40 inci seat pitch), respectiv 225 de locuri in Economy (layout 3-3-3 si 31 inci seat pitch). Un detaliu cunoscut de fanii Dreamliner: geamurile nu au jaluzele ca la alte avioane, protectia contra soarelui facandu-se electronic, in 5 trepte, prin opacizarea geamului de la un buton aflat in partea inferioara. Nuantele si stilul adoptat in cele 3 cabine reflecta eleganta cu care ne-au obisnuit francezii de-a lungul timpului in moda.
Inainte de decolare, cand Dreamliner-ul se alinia pe pista 27L, am filmat in fundal si un Concorde British Airways, dar si un 747-400 BA. Trei avioane emblematice care au scris pagini importante din istoria aviatiei aflate la mica distanta unul de celalalt. Priceless! Pana la sfarsitul lui octombrie, daca vreti sa bifati doua experiente esentiale pentru un pasionat de aviatie, zburati cu 787-9 Air France intre cele doua capitale. Pe langa experienta Dreamliner, aveti la dispozitie o zi intreaga pentru spotting pe unul dintre cele doua mari aeroporturi (trebuie sa petreceti o noapte la Paris sau Londra).
Text si foto/video: Teodor Stefan. Informatiile, fotografiile si clipurile din articol pot fi preluate doar cu citarea sursei, Aeronews.ro Mai multe fotografii, in albumul dedicat.