Features

VIDEO: Femeie-copilot pe Airbus A380

By 15-04-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

O femeie in cockpit era o idee de neconceput in urma cu cativa ani. Acum, situatia s-a schimbat. Aeronews va prezinta femeile-pilot Lufthansa, printre care si doua copilot pe Airbus A380.

“O femeie are sanse mai mari sa devina campioana mondiala la box decat un comandant Lufthansa”, afirma in urma cu ceva timp comandantul Alfred Vermaaten, fostul sef al scolii de pregatire pentru piloti. Intre timp, o voce feminina in cockpit nu mai este ceva neobisnuit. Romania se mandreste, printre altele, cu Simona Maierean, prima femeie-pilot de supersonic din tara noastra, dar si cu Andreea Litescu, prima femeie-comandant la Wizz Air.

Revenind la compania germana, prima femeie care s-a facut remarcata in randul pilotilor Lufthansa a fost Nicola Lisy. Cand a ocupat pozitia de femeie-copilot in 1988, prima de acest gen din istoria companiei, putini si-ar fi imaginat ca avea sa devina primul comandant din istoria Lufthansa. Dupa 2 ani petrecuti la scoala de piloti Flight Training si 12 ani in calitate de copilot pe Boeing 737 si 747, Nicola Lisy a trecut pe scaunul din stanga pe 31 ianuarie 2000.

In prezent, 27 de femei detin pozitia de comandant Lufthansa. Iar in aviatie nu se fac diferentieri intre doamnele-pilot si colegii lor. Criteriile de angajare sunt aceleasi pentru toti, iar arta pilotajului trebuie sa se situeze la cote inalte. Totusi, pentru a le permite femeilor-pilot sa imbine cariera cu viata de familie, Lufthansa le ofera “mamelor care zboara” posibilitatea de a lucra part-time pentru a mentine un echilibru intre viata de familie si job. In clipul de mai jos o vedeti pe Kerstin Felser, una dintre cele doua femei-copilot Lufthansa pe Airbus A380.

http://www.youtube.com/watch?v=xGqivNQyI1s

Leave a Reply