Trip Reports

VIDEO / Cu A340 Air France la St. Maarten

By 10-07-2014 February 8th, 2015 No Comments
alt

In cadrul unui proiect facut alaturi de prietenii de la Air France Romania, intre 14-19 iunie am fost la St. Maarten, paradisul spotterilor de pretutindeni. Pana acolo si inapoi am zburat cu Airbus A340-300, prima experienta cu acest avion.

Informatiile, fotografiile si clipurile din acest material pot fi preluate doar cu citarea sursei, www.aeronews.ro

Sfarsitul lui septembrie 2002. Atunci a inceput “relatia” mea cu Air France dupa ce am zburat la Paris cu compania membra SkyTeam. Motivul deplasarii: participarea la Salonul Auto de la Paris, celebrul Mondial de L’Automobile. Pe atunci nu scriam despre aviatie, fiind jurnalist auto, job cu care am cochetat timp de 12 ani. O alta premiera personala alaturi de Air France: primul zbor cu A380. Se intampla in decembrie 2011, cu o saptamana inainte de Craciun. Au fost 4 zile de neuitat in New York, iar despre experienta superjumbo intre Paris CDG – New York JFK v-am spus aici. Luna trecuta am realizat hattrick-ul premierelor alaturi de Air France zburand la St. Maarten, cel mai tare loc de spotting din lume, cu Airbus A340-300.

Dimineata zilei de 14 iunie. Am decolat de pe Henri Coanda (OTP) cu aproape o ora intarziere din cauza benzii de bagaje care s-a defectat. Daca am fi ajuns la timp la Paris, am fi avut 1,5 ore intre cele doua zboruri. Asa am ramas doar cu vreo 40 de minute. Ajunsi pe aeroportul Charles de Gaulle – care ofera Wi-Fi gratuit si nelimitat incepand cu 1 iulie – ne-am imbarcat in Airbus-ul A340-300 ce avea sa ne duca la St. Maarten. La recomandarea unui bun prieten mai fusese la SXM de cateva ori am ales locul 44K, in partea din spate a avionului. “Stai pe dreapta”, mi-a spus Dan. “Pe finala, la aterizare, vezi Marea Caraibelor si deodata apar in cadru plaja Maho, respectiv celebrul Sunset Bar & Lounge. Daca vrei sa filmezi aterizarea, partea dreapta este indicata.” Zis si facut.

alt

Exemplarul A340-300 cu care am zburat de la Paris la St. Maarten era inmatriculat F-GLZJ. A intrat in flota Air France in septembrie 1997 si este propulsat de 4 motoare CFMI CFM56-5C4. Ofera 30 de locuri la Business Class, 21 in Premium Economy si 224 la Economy. Pe zborul retur din St. Maarten am calatorit cu F-GNII, exemplar care a fost livrat Air France in aprilie 2001. Ajunsi la bord, am aruncat o scurta privire in Business Class, trecand apoi prin Premium Economy pentru a ajunge la locul 44K. Combinand culorile soft si eleganta franceza, clasa intermediara Air France are un aer aparte, care ne-a placut intotdeauna. Apropo de clasele de calatorie, Air France a introdus recent in serviciul comercial primul Boeing 777 echipat cu noile cabine Business, Premium Eco si Economy. Si tot pe Aeronews v-am spus, in ziua lansarii respective, despre noua cabina La Premiere (First Class).

alt

In timpul rularii catre pista de decolare am fotografiat si niste heavy-uri, aeroportul Paris Charles de Gaulle, hub-ul Air France, neducand lipsa de aeronave widebody. Urma sa zburam 8,5 ore pana la St. Maarten. Un zbor care ni s-a parut mai lung decat a fost, nerabdatori fiind sa simtim nisipul de pe plaja Maho, valurile Marii Caraibelor si jet blast-ul avioanelor din apropiere. Comandantul a anuntat usoare turbulente pentru Oceanul Atlantic, cu care insa nu ne-am mai intalnit. Pe zborul retur – decolare la 16:00 ora locala SXM si aterizare la Paris a doua zi la ora locala 6:20 AM – au fost cateva, dar nimic de speriat. Legat de serviciul din timpul zborului si cum s-au prezentat insotitorii de bord, lucrurile au stat asa cum ne asteptam. Adica tres bien. Am remarcat uniformele elegante – aici puteti citi mai multe despre istoria uniformelor Air France – si sarmul frantuzesc, cel putin in cazul stewardeselor cu care am interactionat.

alt

Fiind un zbor de zi nu am putut dormi, astfel ca am “rasfoit” sistemul de divertisment la bord. Grafica nu se numara printre cele mai actuale, dar sistemul se misca bine, fara a avea lag. Muzica, filme, jocuri, informatii despre Air France, concerte si publicatii digitale – toate ne-au tinut companie pe zborul pana la St. Maarten. Am cunoscut si cativa pasionati de aviatie (avgeeks) cu care am vorbit vrute si nevrute despre industria de profil. Unii fani Airbus, altii Boeing, toti au devenit interesati de zborul cu A350 XWB la care luasem parte cu trei zile inainte de calatoria la St. Maarten. Si zborul retur a decurs fara incidente (am decolat pe 18 iunie din SXM si am ajuns la Paris in dimineata zilei de 19 iunie), un zbor pe care am prins cateva ore de somn. Ne-am trezit insa la rasarit, cand altii inca dormeau, pentru a-l fotografia si a filma motoarele, lumina fiind perfecta.

Cartea de vizita Airbus A340

A efectuat primul zbor pe 25 octombrie 1991. Air France a fost clientul de lansare pentru A340-300, intrarea in serviciul comercial alaturi de compania franceza avand loc in martie 1993. AF a primit primul A340-300 pe 26 februarie 1993, pana la sfarsitul anului respectiv receptionand inca 8. Coincidenta sau nu, primul A340 Air France a fost si Airbus-ul cu nr. 1000 care a iesit din uzina de la Toulouse. Air France a folosit A340-300 pe ruta Paris-Washington DC, operata de 4 ori saptamanal, inlocuind Boeing 747.

In ceea ce priveste gama A340, versiunea -300 a fost prima dezvoltata din cele 4 propuse de Airbus (-200, -300, -500 si -600). Versiunile A340-500 si A340-600 au fost lansate in 1997, intrarea in serviciul comercial avand loc in 2002. In timp ce variantele -200 si -300 sunt propulsate de motoare CFM56-5C, versiunile -500 si -600 sunt echipate cu motoare Rolls-Royce Trent 500, mai puternice. Cea mai populara versiune este -300, cu peste 218 avioane livrate. Pana in septembrie 2011, Airbus livrase 375 de A340, anuntul legat de sistarea productiei venind pe 10 noiembrie 2011.

Concluzionand, desi au fost normale (fara turbulente, go-around sau alti factori neplacuti), cele doua zboruri Air France catre/dinspre St. Maarten (AF 498 si AF 499) raman de referinta. Prin prisma destinatiei, dar si ca premiera personala: Airbus A340. Pe pagina de Facebook, un album complet. Teodor Stefan

Merci, Air France! Multumesc, Air France Romania!

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply