Industry

VIDEO / Controlorii de trafic aerian, de veghe 24/7 in turn

Pe 25 februarie, la invitatia Ministerului Transporturilor – cu sprijinul ROMATSA si Bucharest Airports – am petrecut cateva ore in turnul de control de la OTP, vizitand si simulatorul unde se pregatesc controlorii.

Parafrazand un film din 1965, putem spune despre controlorii de trafic aerian ca sunt acei oameni minunati care lucreaza cu echipamente sofisticate. Pe 25 februarie, am avut ocazia sa-i cunoastem pe cativa chiar in biroul lor: turnul de control de la OTP. Invitatul special al zilei a fost Marian Ciufu, castigatorul concursului “Hai cu noi in turn” organizat de Ministerul Transporturilor cu sprijinul ROMATSA si Bucharest Airports. In varsta de 34 de ani, Marian lucreaza la o agentie de turism, este pasionat de aviatie si, conform celor spuse, zboara de 4-5 ori pe an.

IMG_0165

Impreuna cu un prieten, Marian a urcat in turnul de control, a vazut cum se desfasoara operatiunile zilnice, dupa care a revenit la sol si a intrat in simulatorul ROMATSA. Un simulator performant care a costat 250.000 de euro si a fost dezvoltat de un controlor de trafic aerian din Cluj (Cosmin). In simulator, Marian a avut ocazia – sub indrumarea lui Gheorghe Marin, supervizor simulator turn OTP si ghidul nostru pe parcursul vizitei, alaturi de Vasile Tocu – sa dea permisiunea de decolare unui zbor TAROM si sa permita aterizarea unui A320 Wizz Air. Totul virtual.

IMG_0237

Pe durata vizitei noastre in turn am asistat la decolarea unui zbor TAROM (pista 08R) si a doua curse Ryanair (08R si 08L), respectiv aterizarea unui zbor TAROM operat cu ATR (pista 08L) si a unuia EL AL, operat cu 737-800 (pista 08R). Am nimerit intr-o perioada mai relaxata a zilei, dupa ce aglomeratia de dimineata trecuse, astfel ca am putut schimba si cateva vorbe cu cei 3 controlori aflati in turn. Controlorii de trafic aerian de ruta – care se afla intr-o cladire semicerc in spatele sediului ROMATSA din Bucuresti, Bd. Ion Ionescu de la Brad – dirijeaza avioanele exclusiv dupa monitoare, fara sa le vada, in timp ce la OTP se dirijeaza si la vedere, pe langa radare. Licenta detinuta de un controlor este valabila strict in functie aeroportul unde activeaza: OTP, SBZ, CLJ, BBU.

IMG_0187

Unul dintre controlori ne spunea ca a dirijat, intr-un singur an, cel putin 3000 de aeronave. In prezent, pe OTP aterizeaza sau decoleaza un avion la fiecare 7-8 minute (in medie). In orele de varf, intervalul in care avioanele sunt dirijate scade la 2-3 minute. “Rush hour-ul pe OTP este dimineata, intre 06:00 si 08:30 (multe decolari), si mai apoi seara (multe aterizari, dar si decolari). In aceste momente ale zilei, pe cele doua piste se inregistreaza pana la 40 de miscari / ora (aterizari si decolari)” a precizat Vasile Tocu.

Cea mai aglomerata perioada pe aeroportul OTP a fost cu ocazia finalei UEFA, in iulie 2012, cand controlorii au avut de dirijat 76 de avioane in doua ore. “Au fost atat de multe incat a trebuit sa inchidem pista 08L / 26R si sa o transformam in parcare pentru aeronave”, ne spunea Gheorghe Marin. “In cazul Summit-ului NATO am avut 56 de avioane pe mana – adica o oră, o ora și jumătate de dirijare la pupitru, iar cu ocazia altui Summit au fost 64 de aeronave pe mana.”

IMG_0178

In fiecare an, controlorii de la OTP si BBU vin in simulatorul ROMATSA de la Otopeni pentru a se pregati si a face un refresher. Pregatirea este atat teoretica, cat si practica. “De regula, la turn avem ture 12/24 – cand se lucreaza 12 ore ziua, si 12/48 – cand se lucreaza 12 ore noaptea. In cadrul turei se lucreaza doua ore si doua ore pauza, dar nu totala. Cel care ia pauza trece la supervizare, pregatiri, etc. Intr-o tura sunt 3 controlori + un sef de tura, deci 4 persoane. Din cele 12 ore, pauza obligatorie dedicata odihnei este de 4 ore. In functie de trafic, conditiile meteo si alti factori, poate veni si al 5-lea controlor pe tura (4 la dirijare, unul supervizor)”, a adaugat Gheorghe Marin.

Text / foto: Teodor Stefan, Aeronews.ro Mai multe fotografii, in albumul dedicat.

IMG_0163 IMG_0261 IMG_0213 IMG_0207 IMG_0263 IMG_0181 IMG_0217 IMG_0252 IMG_0264 IMG_0232 IMG_0264 IMG_0265

Leave a Reply