Industry

VIDEO / Cele mai periculoase aeroporturi din lume: Kai Tak, Hong Kong

In ultimul episod al seriei “Cele mai periculoase aeroporturi din lume”, Aeronews va prezinta un aeroport scos din folosinta: legendarul Kai Tak.

Kai Tak a fost un aeroport situat in Hong Kong, mai exact in Kowloon Bay, la o altitudine de 9 metri deasupra nivelului marii. Aeroportul dispunea de o pista lunga de 3390 metri. Approach-ul pe pista 13 era vestit in lume pentru cea mai periculoasa apropiere. Pilotii erau nevoiti sa coboare aeronava in directia N-E pana cand vedeau Checkerboard Hill, iar din acel moment aeronavele virau strans la dreapta si se aliniau cu pista. Pe langa apropierea foarte dificila, crosswind-ul era un factor in plus pentru a face din Kai Tak cel mai periculos aeroport din lume.

Cel mai notabil accident pe aeroportul Kai Tak a fost zborul 605 operat de China Airlines cu un Boeing 747, atunci cand aeronava a aterizat in timpul unui taifun si a iesit de pe pista, ajungand in apa. Pe aeroportul Kai Tak puteau ateriza avioane ca B777, B747, MD-11 etc. Aeroportul Kai Tak a fost inchis in 1998, zborurile operand ulterior de pe aeroportul Chek Lap Kok.

Text: Rares Mandu / Foto: Gordon Ho, Kelvin Poon, Samuel Lo.

https://youtu.be/3PCOcyt7BPI

0136849 0041994

Leave a Reply