Trip Reports

VIDEO / Business Class A330 Turkish Airlines, IST-KTM si retur

La mijlocul lunii aprilie am revenit in Nepal dupa 18 luni de la prima vizita. Am zburat tot cu Turkish Airlines si A330, de aceasta data insa la Business Class.

Prietenii nepalezi pe care i-am cunoscut in octombrie 2014 ne-au invitat sa petrecem Revelionul 2073 alaturi de ei, asa ca am acceptat. La urma-urmei nu calatoresti oricand in viitor si nu faci doua Revelioane in decursul a 12 luni! Pentru cei care nu stiu, pe 13 aprilie Nepal a intrat in anul 2073 dupa calendarul BS (Bikram Sambat). Uitandu-ne la orarul de zbor (din Bucuresti mai poti ajunge in Kathmandu cu flydubai si Qatar Airways), am ales tot Turkish Airlines. A contat si faptul ca intre Istanbul – Kathmandu si retur urma sa zburam cu un widebody, A330-300, iar pe relatia OTP-IST si retur cu Airbus A320, respectiv A319.

IMG_3768

Zborul Bucuresti-Istanbul a fost overbooked, iar in Business Class mai era doar un loc liber. De mentionat limonada servita pasagerilor Business, delicioasa! Cea mai buna limonada incercata pana acum in randul companiilor aeriene. La Istanbul ploua marunt, dar am reusit sa facem din aer niste fotografii cu luminile metropolei. Dupa aterizare am fost preluati de un microbuz, alaturi de restul pasagerilor Business Class. Ajunsi in aeroport, ne-am indreptat spre poarta de imbarcare pentru zborul spre Kathmandu. Am fi vrut sa descoperim si CIP Lounge-ul Turkish Airlines, despre care am auzit doar lucruri bune, insa timpul nu ne-a permis acest lucru. “Data viitoare”, ne-am spus.

IMG_3950

Ajunsi la poarta am avut parte de o surpriza neplacuta din parta staff-ului TGS, cei responsabili cu boarding-ul pasagerilor. Concret, am urcat in autobuzul care urma sa ne duca pe platforma unde se afla Airbus-ul A330, decolarea fiind prevazuta pentru 01:20. Soferul a condus cu viteza melcului si, dupa vreo 10-15 minute, am ajuns in sfarsit la locul unde trebuia sa fie avionul. Doar ca – surpriza – aeronava nu era acolo! Nici urma de A330, ci doar un spatiu gol de parcare. Soferul intoarce calm autobuzul si petrecem inca vreo 10-15 minute in el pana revenim la terminal. Al doilea autobuz cu pasageri inca nu plecase de la terminal. Evident, cateva persoane s-au suparat pe staff-ul TGS si i-au luat la intrebari: “De ce a fost nevoie sa ne plimbam cu autobuzul pana pe platforma? Nu stiati ca avionul nu este acolo inainte sa ne imbarcati si sa pierdem aproape jumatate de ora pana la locul respectiv si inapoi?!”

IMG_3927

Reveniti in terminal, ni s-a comunicat ca zborul spre Kathmandu urma sa aiba o intarziere de jumatate de ora. Lumea a inteles si s-a pus pe asteptat. Dupa vreo 10 minute, staff-ul TGS de la poarta de imbarcare face un nou anunt: “Din motive operationale, zborul are o intarziere de doua ore.” “Se mai intampla”, ne-am zis, doar nu era un capat de tara. In pofida orei inaintate (1:30 AM), pasagerii au reactionat mai calm decat ne asteptam si, dupa ce ne-au fost returnate cartile de imbarcare, ne-am indreptat spre CIP Lounge, Business lounge-ul Turkish Airlines pe care nu avusesem timp sa-l vedem dupa aterizarea de la Bucuresti.

13062017_1016608735081893_1523832875300209104_n

Situat langa poarta 220, Plecari Internationale, lounge-ul are o suprafata de 3000 mp si se intinde pe doua niveluri. Poate primi pana la 2000 de pasageri intr-o zi si ofera, pe langa diferite meniuri calde / reci si o gama variata de bauturi, camere pentru relaxare, cabine de dus cu cosmetice realizate special pentru TK, loc de joaca pentru copii si camera pentru infanti. Pe langa sala audio, unde puteti dormi sau va puteti relaxa ascultand piese consacrate la o calitate audio foarte buna, CIP Lounge dispune de masa de biliard, biblioteca, simulator de golf si un Business Center complet echipat. CIP Lounge poate fi accesat de pasagerii First si Business Class de pe zboruri Star Alliance, respectiv membrii Star Alliance Gold si Miles and Smiles Elite care pot invita in lounge inca o persoana. Am iesit dupa vreo ora si jumatate pentru a ne duce spre poarta de imbarcare KTM concluzionand: CIP Lounge este printre cele mai bune Business Lounge-uri incercate pana acum oriunde in lume. Daca aveti ocazia, try it!

IMG_5583

Nu stim care au fost motivele operationale ce au dus la intarzierea zborului spre Kathmandu, dar ajunsi la avion – de aceasta data era acolo – am avut parte de o surpriza placuta. Urma sa zburam cu Airbus-ul A330-300 (TC-JOH) vopsit in livery Euro 2016 cu doar doua zile inainte. Cat timp am stat in lounge am publicat pe pagina Aeronews de Facebook prima fotografie facuta de un spotter acestui avion dupa primirea livery-ului. Si acum, la cateva ore distanta, iata-l in fata noastra! Suntem convinsi ca nu am mai fi zburat cu acest avion daca am fi decolat la timp spre Nepal. Apropo de livery-uri speciale, Turkish Airlines are inca 4 Airbus-uri A330 vopsite in diferite teme. Este vorba despre TC-JNC “Kushimoto” retro livery, TC-LNB Star Alliance livery, TC-JIZ “Invest in Turkey” livery si TC-LNC “300th aircraft”, avionul cu numarul 300 din flota Turkish Airlines, tot un A330-300.

IMG_3939

Welcome on-board! La dus am stat pe partea stanga (stiam de data trecuta ca putem vedea Himalaya inainte de aterizare daca vremea permite acest lucru), iar la retur am ales un loc pe partea dreapta, din acelasi motiv. Ajunsi la bord am facut cunostinta cu Flying Chef, o tanara simpatica, mereu cu zambetul pe buze. Ce este Flying Chef? Acest concept a fost introdus de Turkish Airlines pe zborurile lung-curier, in Business Class, in iulie 2010. Pregatiti in colaborare cu renumita Academie Do&Co (Austria), Flying Chefs asista insotitorii de bord in pregatirea meniurilor si in servirea acestora, recomandand pasagerilor vinurile care merg cu un anume fel de mancare. Totodata, au grija ca preparatele sa fie gatite si prezentate exact asa cum trebuie, fara a fi arse sau nefacute. De altfel, CEO-ul Turkish Airlines a declarat in repetate randuri ca meniurile servite la bord joaca un rol important in cadrul companiei sale, fiind un element de baza al experientei Turkish Airlines deasupra norilor.

IMG_4008

Zborul spre Kathmandu a durat 6 ore si a fost lin, iar cel spre Istanbul 7 ore si 40 de minute cu cateva turbulente mici deasupra Iranului. Ambele zboruri au fost pline in Economy, Business Class-ul avand un load factor de 60% la dus si 50% la retur. Desi eram obositi, am rugat insotitoarele de bord sa ne trezeasca la rasarit pentru a face cateva fotografii in zbor spre capitala Nepalului. Din cauza temperaturilor ridicate si a poluarii din Kathmandu – am aflat ca este al 3-lea cel mai poluat oras din lume – nu am vazut Himalaya inainte de aterizare, dar ne-am delectat cu piscurile inzapezite pe zborul retur, dupa decolare. Si tot la retur, fiind un zbor de zi, am avut ocazia sa “rasfoim” mai amanuntit sistemul de divertisment la bord (IFE) si sa vizionam doua filme. Interfata grafica este “user friendly”, cu feedback bun la apasarea touch screen-ului (atat pe telecomanda, cat si pe ecranul integrat in spatarul scaunului).

IMG_3994

Sistemul Planet Digital ofera 350 de filme si documentare, 600 de albume audio cu diferite genuri de muzica, posturi radio, jocuri, un canal dedicat copiilor si unul cu audio books. Pasionatii de aviatie pot urmari decolarea si aterizarea gratie celor doua camere amplasate sub si in partea din fata a aeronavei. Pentru cei care vor sa ramana conectati deasupra norilor exista Wi-Fi, respectiv Live TV pentru urmarirea, in timp real, a unor programe si evenimente sportive. Fotoliile devin paturi complet plate lungi de 1,88 metri, un ecran despartitor asigurand zona de intimitate fata de partenerul de calatorie. Exista si un buton “Do not disturb”; cand este apasat, o luminita rosie se aprinde in cel mai inalt punct al scaunului, insotitorii de bord stiind astfel ca pasagerul nu vrea sa fie deranjat.

IMG_5584

Am aterizat pe Istanbul Ataturk la apus si, inainte de a ajunge la locul de parcare, am fost nevoiti sa asteptam vreo 15-20 de minute in avion pentru eliberarea unui loc pe platforma. Dupa ce un microbuz dedicat ne-a dus, alaturi de ceilalti pasageri Business Class, la terminal, am revenit in CIP Business Lounge si apoi ne-am imbarcat pe zborul spre Bucuresti. Un lucru este sigur: Turkish Airlines – care zboara deja spre mai multe destinatii decat oricare alta companie aeriana sub sloganul “Widen Your World” – se dezvolta intr-un ritm sustinut. Vedem asta in livrarile de aeronave noi, in lipsa locurilor de parcare de pe Ataturk, dar si in noile rute anuntate. Ca fapt divers, inainte de a zbura la Kathmandu flota TK numara 307 avioane. 6 zile mai tarziu, cand am revenit din Nepal, am aflat ca s-a ajuns la 311 aeronave. And counting. Foto: Aeronews.ro

Album dedicat: Turkish Airlines CIP Lounge, Istanbul Ataturk.
VIDEO / IST-KTM cu A330 Turkish Airlines in Economy.

IMG_3928 IMG_3930 IMG_3934 IMG_3935 IMG_3938 IMG_3943 IMG_3945 IMG_3946 IMG_3952 IMG_3954 IMG_3955 IMG_3956 IMG_3980 IMG_3995 IMG_3998 IMG_4017 IMG_4036 IMG_4048 IMG_4074 IMG_4076 IMG_5456 IMG_5457 IMG_5458 IMG_5460 IMG_5463 IMG_5464 IMG_5473 IMG_5531 IMG_5549 IMG_5568 IMG_5585 IMG_5571 IMG_5601 IMG_5604 IMG_5611 IMG_5614 IMG_5521
IMG_3787 IMG_5608 IMG_5590

Leave a Reply