Industry

VIDEO / Din 16.10, pista de 2400 de metri a aeroportului Iasi este operationala

Începând din 16 octombrie, pista Aeroportului Internaţional Iaşi este operaţională pe întreaga lungime de 2.400 de metri. Noua pista a fost inaugurata pe 21 august, dar numai pe 2150 de metri.

Pe 16 octombrie, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomnitei, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, Victorel Lupu şi Alin Aivanoaiei, şi consilierii judeţeni, au efectuat o vizită pe pistă. „Este o zi importantă în viaţa Iaşului, în viaţa Moldovei: este ziua în care pista nouă de la Iaşi este operaţională pe întreaga sa lungime. Sunt finalizaţi toţi cei 2.400 de metri, cu toate marcajele, sistemul de balizaj şi cu procedurile de publicitate la nivel internaţional aferente. De astăzi toate companiile aeriene pot ateriza şi decola pe întreaga lungime a pistei, iar interesul acestora pentru Iaşi va creşte. Aeroportul modernizat este calea prin care Judeţul Iaşi şi întreaga Moldovă îşi vor descoperi bunăstarea şi viitorul. Aceasta este poarta principală de intrare în Iaşi, poarta prin care vor veni investitorii. Cu această pistă şi cu noul terminal, pe care îl vom finaliza anul viitor, vom construi un nou aeroport şi vom crea şansele Iaşului de a redeveni o capitală şi Moldovei de a scăpa din subdezvoltare şi din sărăcie”, a declarat Adomnitei.

Marius Bodea, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi, a precizat că, din acest moment, pe aerogara ieşeană nu mai există restricţii de zbor. „Cu excepţia Airbus A380, îndeplinim toate condiţiile pentru ca orice companie aeriană să opereze cu aeronave mari. În măsura în care economia judeţului va solicita existenţa activităţii de cargo pe Aeroportul Internaţional Iaşi, fapt care ne preocupă şi e un obiectiv solicitat Ministerului Transporturilor pentru a fi inclus în Masterplanul general de transport, avem suprafaţa necesară în proprietatea Consiliului Judeţean şi în administrarea Aeroportului. Proiectul de 3.000 de metri iniţial a fost etapizat. Prima etapă prevedea construcţia a 2.400 de metri, urmând ca restul lungimii să fie executată în mod special pentru transportul de mărfuri”, a afirmat Marius Bodea.

DSC_0047 Foto 16.10.2014 (10)

Leave a Reply