Industry

VIDEO / 737 Blue Air (YR-BAS) iesit in afara pistei la Cluj dupa aterizare

In aceasta dimineata, la 07:50, Boeing-ul 737-400 Blue Air (YR-BAS) care efectua zborul charter OTP – CLJ – Barcelona 0B 9301 a iesit in afara pistei dupa aterizarea pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj de unde trebuia sa mai ia 40 de pasageri.

UPDATE 17:30 / A fost deschis un dosar penal in cazul incidentului Blue Air de la Cluj. Totodata, a aparut inregistrarea discutiilor dintre turnul de control si comandantul aeronavei. Si ROMATSA a emis un comunicat cu privire la cele intamplate astazi.

UPDATE 13:00 / Dupa 5 ore de la incident, iata si comunicatul aeroportului CLJ:

Pista Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj este închisă traficului aerian datorită unui incident care a avut loc azi, 07 ianuarie 2016, aproximativ la ora 08:00. Incidentul nu s-a soldat cu vătămarea vreunei persoane și nici nu au fost înregistrate pagube materiale. În incident a fost implicat un avion B737-400 al companiei Blue Air care opera o cursă charter pe ruta Otopeni – Barcelona, cu escală pe Aeroportul Internaţional Cluj. La bordul aeronavei se aflau în momentul incidentului 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Aeronava a aterizat în condiţiile unei piste corespunzătoare din punct de vedere operaţional şi a ieşit la capătul 07 al pistei, în afara suprafeţei betonate. Pista aeroportului este momentan închisă traficului conform procedurilor standard de aviație civilă în astfel de situații. Începând cu ora 06:17, până în momentul incidentului, au fost operate un număr de 7 zboruri. Pasagerii care au planificate zboruri de sosire sau plecare de la aeroport sunt rugați să contacteze companiile aeriene cu privire la planificarea actualizată a călătoriei lor.

UPDATE Blue Air, ora 11:45 / La ora 08:00 avionul Blue air a aterizat pe pista Aeroportului International Avram Iancu din Cluj. In faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand cca 10 m in afara pistei.

Conform buletinului meteo transmis de catre ROMATSA (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07:30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manulaului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii.

Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta.

In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe perioada de asteptare. Pe masura ce vor aparea noi elemente vom reveni cu un nou comunicat.

UPDATE 11:00 / Declaratia unui pasager la Romania TV: “Pe pista erau cam 5 cm de zapada, cu totii am vazut asta. Pilotii Blue Air au facut totul ca la carte, aterizarea fiind lina. De-abia cand am inceput sa derapam ne-am dat seama ca ceva este in neregula, pana atunci n-am simtit nimic.” VIDEO filmat de unul dintre pasageri.

Comunicatul oficial Blue Air: “Aeronava care efectua zborul charter 0B 9301 pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona a intampinat un incident minor la aterizarea la Cluj, depasind cu aproximativ 5-10 m suprafata pistei. Aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport.

La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Toti pasagerii au fost debarcati in conditii normale, acestia fiind transferati in terminalul de plecari unde primesc suport din partea companiei si a aeroportului. A fost deschisa o ancheta de catre CIAS (Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile). Vom reveni cu detalii in ceea ce priveste posibilele cauze care au dus la producerea prezentul incident.”

Pasagerii au fost imbarcati in autocare si dusi la Sibiu pentru a-si continua calatoria spre Barcelona. Dupa incidentul Blue Air, aeroportul “Avram Iancu” din Cluj a fost inchis. Doua zboruri TAROM care trebuiau sa aterizeze au fost redirectionate spre Sibiu, in timp ce cursa ROT Cluj – Viena care trebuia sa decoleze a fost anulata.

Urmariti pagina Aeronews de Facebook pentru update-uri legate de incident.

Screen Shot 2016-01-07 at 09.59.37 10354157_215131825486318_5241700186956921251_n

Leave a Reply