Industry

Spanair a dat faliment


Din 28 ianuarie Spanair
și-a suspendat operațiunile și anulat toate zborurile. Anunțul a fost făcut pe site-ul companiei.

Același anunț îi informează pe cei care au cumpărat un bilet pe un zbor Spanair și ar fi trebuit să zboare în următoarele zile sau săptămâni despre pașii de urmat. Dacă biletul a fost plătit cu card de credit trebuie să întrebați banca dvs. sau emitentul cardului despre opțiunile de rambursare. Dacă aveți asigurare de călătorie, contactați asigurătorul pentru a primi informații despre rambursare. Dacă ați cumpărat biletul dintr-o agenție de turism, luați legătura cu aceasta. Nu în ultimul rând, dacă ați achiziționat un bilet pe un zbor Spanair operat de o altă companie aeriană, în principiu nu ar trebui să fiți afectat. Pentru a fi siguri însă, Spanair sugerează să luați legătura cu compania respectivă.

Fondată în decembrie 1986, Spanair a început să opereze în martie 1988. În 1991 au fost lansate zborurile lung-curier spre Statele Unite, Mexic și Republica Dominicană operate cu Boeing-uri 767-300ER. Pe 1 mai 2003 Spanair s-a alăturat Star Alliance. Compania a fost deținută 94% de către grupul SAS, care a anunțat pe 13 iunie 2007 că își va vinde acțiunile în Spanair din cauza neprofitabilității companiei spaniole. În noiembrie 2011 flota Spanair număra 29 de avioane: 19 Airbus A320-200, 5 Airbus A321-200, un MD-82, trei MD-83 și un MD-87.

Cu aceste aeronave Spanair deservea 40 de destinații, în principal de pe aeroporturile Barcelona și Madrid. Cel mai cunoscut accident Spanair a avut loc pe 20 august 2008, când un MD-82, zborul JK 5022 spre Las Palmas de Grand Canaria, s-a prăbușit la decolarea de pe aeroportul Barajas Madrid și a luat foc. La bord se aflau 165 de pasageri și 9 membri ai echipajului, doar 18 persoane supraviețuind. Ancheta a arătat că flaps-urile nu au fost activate, la care s-au adăugat multiple erori în sistemul de avertizare legat de configurația la decolare. Anunțul Spanair despre încetarea operațiunilor poate fi consultat aici: www.spanair.com/gb_pos/en_GB/portal/


Leave a Reply